Színpompás óriásgraffiti

2022.06.04. 11:30

Újabb street art falfestmény készül Veszprémben

Egy Munkácsy utcai nyolcemeletes panelház oldalfalára készül a város második street art falfestménye, másnéven muralja.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az első alkotás tavaly nyáron készült el, az alkotó ezúttal is a Hősök együttesből Ozsváth Gergely, azaz Mentha. 
Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) felidézte, a falfestés egy igazi csapatmunka eredményeként jött létre: Ozsváth Gergely ötletét a Lélektér Alapítvány segítette és vette szárnyai alá, a projekt sikerét pedig az is jelzi, hogy a tavalyi mural elkészítése után Győrből is felkérést kapott egy falfestmény megalkotására a graffitis. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés újabb helyszíneken folytatódik Veszprémben a jövőben. 
Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, a kezdeményezésre a tavalyi évhez hasonlóan a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros pályázatán nyertek el forrást. Kiemelte, a mintegy 200 lakásos lakóközösség is nyitottan állt a WestpremeMural 2.0 nevű projekthez, és megadták hozzájárulásukat a falfestéshez. Hozzátette, az első muralhoz hasonlóan – amelyen egy kézilabda jelent meg – ezúttal is Veszprémhez szorosan kötődő motívum kerül fel a ház falára: István király és Gizella királyné portréja, valamint a viadukt is látszódik.
 Ozsváth Gergely elmondta, régi álma teljesül a falfestmény létrehozásával, amely azért is különleges számára, mert a Haszkovó-lakótelepen nőtt fel, és karrierje is ebből a városrészből indult. Kérdésünkre elmondta, a festést az előkészítés (skiccelés) után csütörtökön kezdték el, és legkésőbb június 14-ig befejezik az alkotást. A munkafolyamat megegyezik a tavalyival: a háttér elkészítése után jön a fő motívum felfújása. Ozsváth Gergely a munkát unokatestvérével, Ozsváth Tamással közösen végzi, naponta kilenc-tíz órát dolgoznak. A mintegy 300 négyzetméteres felületre 200 festékszórót és közel száz liter diszperzit alapú festéket használnak fel.
Elhangzott, június 10-én, pénteken közösségi élményfestést tartanak a Munkácsy utca 3.-nál, amikor az érdeklődők is kipróbálhatják a graffitizést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában