Író-olvasó-szerző találkozó

2022.06.08. 09:00

Ukrán operapremiert tartottak Veszprémben

Vihula Mihajlo ukrán származású gitárművész, zenetanár, az opera szerzője kezdeményezésére érkezett a veszprémi Agórába a Káin bélyegei című kétfelvonásos opera, ami a műkedvelők körében is kuriózumnak számít.

Jákói Bernadett

Az opera-előadás művészei vastapsot kaptak a közönségtől Fotó: Jákói Bernadett

A Huszton született és a lvovi zeneakadémián végzett művészt a veszprémiek jól ismerik, többször is fellépett már a megyeszékhelyen. A miskolci színház zenekarának tagjaként tanít, koncertezik, Magyarország számos településén fellép, gitártábort szervez Balatonfüreden is. 
Néhány évvel ezelőtt írt operájának Szerbiában volt az ősbemutatója, ám a veszprémi ukrán közösség felkérésére a közelmúltban itt is láthatták a veszprémiek különböző magyar színházakból érkezett profi énekesek – Kolozsi Balázs, Marozsán Zoltán, Demeter Sándor, Zán András, Vajda Éva, Zamatóczky Florianna – közreműködésével. Egy jól sikerült ajánlásból és kezdeményezésből nagyszerű előadás kerekedett, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa projekt programjaként a veszprémi közönség előtt is bemutathattak. Az opera librettóját Utry Attila írta. Vele és a koncert végére vastapssal jutalmazott társulat művészeivel az elő- adás előtt író-olvasó-szerző találkozón találkozhatott, beszélgethetett a közönség. 
A színvonalas opera veszprémi koncertbemutatóját a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület, a Miniszterelnökség, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Nova Hvilja Egyesület támogatásával biztosították. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában