Múzeumok éjszakája

2022.07.12. 11:00

A Fekete István életéről szóló dokumentumfilmet is bemutatták Ajkán

A Múzeumok éjszakáján ezúttal az állatvilág, a természeti környezet szeretete és ismerete került előtérbe. A Városi Múzeumban és az épület környékén több program is várta az érdeklődőket.

Tóth B. Zsuzsa

A Múzeumok éjszakája minden korosztályt a Templom-dombra vonzott

Fotó: Györkös József

A gyerekek hétpróbáztak a szabad levegőn, a felnőttek pedig a múzeumban mélyítették ismereteiket Fekete István íróról. A délután A bereki ember című, Fekete István életéről szóló dokumentumfilm vetítésével indult. 
Az író életének leglényegesebb mozzanatai szerepelnek a Nemzeti Filmalap támogatásával készült filmben, mellyel az író születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából állítottak emléket az alkotók az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon. 
A filmnek több ajkai vonatkozása is van, többek között az, hogy a rendező szakértőként szólaltatja meg Gáspár Jánost, a Fekete István Irodalmi Társaság alapítóját és Horváth Tibort, a társaság elnökét. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a szakmai zsűri a legjobb öt dokumentumfilm közé sorolta a filmet. 
A vetítés után Horváth Tibor a film rendezőjével, Bertha Líviával beszélgetett, aki elmondta, hogy nagyon sokan segítettek a dokumentumfilm elkészítésében. Ugron Zsolnával, a forgatókönyvíróval több ismeretterjesztő filmet készítettek. – Kicsit megijedtem a feladattól, amikor megkeresett a producer a Fekete Istvánról szóló film ötletével. Az író sokoldalú munkásságát és személyiségét szinte lehetetlennek tűnt egyetlen filmbe sűríteni. Így az volt a rendező célja, hogy megmutassa az író Istennel és a természettel való erős kapcsolatát, valamint átadni azt a hangulatot, ahogy a szereplők megélték a különböző eseményeket. A film megszületése előtt felkerestük ifjabb Fekete Istvánt otthonában, Chicagóban, ez nagyon fontos volt a hitelesség szempontjából – mondta a rendező. Az alkotás további különlegessége, hogy a dramatikus jelenetek és a családtagok, szakértők véleménye egymásra épülve jelenik meg benne. A dramatikus jelenetek forgatására mindössze négy nap állt rendelkezésükre. A filmben Szabó-Sipos Barnabás alakítja Fekete Istvánt, míg Kittenberger Kálmánt Bodrogi Gyula. 
A programon a Templom-dombon játékos vetélkedő és kézműves foglalkozás várta a családokat. A hétpróbán a gyerekek ügyességüket és tudásukat mérették meg. Rovarokat, növényeket, állatok lábnyomait és madarakat kellett felismerniük, célba dobtak. A kézműves foglalkozáson bőrszütyőt, színes, bagoly formájú tárolót, virágot, levendulababát készíthettek. Az estet a Balassagyarmatról érkező Molnár Orsi interaktív gyermekkoncertje és népszerű táncháza zárta remek hangulatban. 
A Városi Múzeumot egész nap ingyenesen látogathatták az érdeklődők, a fotógalériában pedig Kapolcsi Kovács Csaba Fabula animaes című tárlata várt mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában