Bíróságtörténeti kiállítás

2022.07.14. 12:14

Százötven éves múlt: az egyik legkisebb és legmagasabban fekvő bíróság a zirci

Megnyílt az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem- és Hagyományápolás pályázat keretében megvalósult, a Zirci Járásbíróság történetét feldolgozó, "Bíróságtörténeti emlékek a Bakony bíróságán" című kiállítás.

Rimányi Zita

A bíróságtörténeti kiállítás tablói, amelyek a Zirci Járásbíróság történetét ismertetik, most a zirci tárgyalóteremben is láthatóak, végleges helyük az udvari kőfalon lesz, ott időjárásálló változatban kapnak helyet Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az ünnepi eseményen ma délelőtt Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a zirci járásbíróság az egyik legkisebb ügyforgalmú hazai bíróság, ám szavai szerint az újjászületés bírósága is. Felidézte, hogy 1872-ben kezdte meg működését, ám 1970-ben megszüntették, majd 1993-ban ismét önálló bíróság létesült Zircen. 

Ottó Péter zirci polgármester többek közta kiállítás tablóinak összeállításához szükséges kutatómunkát méltatta. Keszthelyi Kristóf, a Zirci Járásbíróság elnöke a múltidézés mellett megemlítette, hogy a járásbíróság jelenlegi épületének felújítása a közelmúltban elkezdődött, az első ütem munkálatait már be is fejezték. Kívülről látványosan megszépült az épület, és a szigetelésnek köszönhetően a belső munkakörülmények javultak. 

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Szabó Viktor, a Veszprémi Törvényszék bírája, aki nagyrészét végezte a kiállítást megelőző kutatómunkának, azt is megjegyezte, hogy a zirci az ország legmagasabban lévő bírósága az elhelyezkedése okán, egykor a város térségi szerepe miatt hozták itt létre, korábban a ciszterci apátság az elhelyezését anyagilag támogatta. 

Az eseményen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. 

A kiállításmegnyitó ünnepségről hamarosan részletesen is beszámolunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában