Díjátadó Mezőkövesden

2022.07.12. 11:30

Veszprém megyébe került az idei Kisjankó Bori-díj

Mezőkövesdi hímzőasszony, mintaíró volt Kisjankó Bori, az ottani matyó hímzések előírója, továbbfejlesztője. 1954-ben bekövetkezett halála után hamar összefogtak tisztelői, kortársai, akiknek ugyanúgy szívügye volt a magyar népművészet, így útjára indult egy országos hímzőmozgalom, melynek keretében háromévente versenyt is hirdettek, hirdetnek.

Őrsi Ágnes

Öten a boldog Veszprém megyei csapatból. Balról jobbra: Bánkutiné Mihalcsik Márta, az NMI módszertani referense, Szuper Miklósné Bohus Judit, és három alkotó Tótvázsonyból: Nagy Gellértné, Weinhardt Ferencné, Hank Jánosné

Forrás: Győri Gyula

A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület idén már harmincadik alkalommal írta ki a Kárpát-medence területén élő alkotók számára a Kisjankó Bori országos hímzőpályázatot, amire öltözetekkel és kiegészítőkkel, lakástextíliákkal, valamint közösségi terek textíliáival lehetett jelentkezni.
Mezőkövesden a napokban zajlott az eredményhirdetés és a munkákból rendezett kiállítás megnyitója, melyen elhangzott, hogy 120 alkotótól 540 pályamunka érkezett. Utóbbiak közül 340 munka ért el minősítést hagyományos vagy modern kategóriában, és ez a tény azt jelenti, hogy évről évre magasabb színvonalú munkákkal találkozhat a zsűri.
Idén a balatonfüredi Szuper Miklósné Bohus Judit, háromszoros Gránátalma-díjas népi iparművész vehette át a rangos díjat több évtizedes, eredményes szakkörvezetői tevékenységéért, számos, eddig kevésbé ismert hagyományos hímzéskultúra feltárásáért és igényes, korszerű tovább éltetéséért. Tervezője és vezetője a Paloznaki Hímzőkörnek, a Csepeli Hímzőkörnek, a Tótvázsonyi Hímzőműhelynek, a Zoboraljai Örökség Őrzői Hímzőműhelynek és a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelynek. Szuperné Bohus Judit önállóan is jelentkezett, és mind a hat csoportja küldött be 20-20 darab kézimunkát. Együttes a Kisjankó Bori-díj is, amit átvehetett a szakkörvezető és mind a hat csoportja.
Judit asszony elmondta, hogy ötven éve van a pályán, a hímzőpályázatra 1980 óta küld munkákat. Az országos díj pályafutása csúcsát jelenti; számára a kutatások, új technikák bevezetése mellett az is nagy örömet jelent, hogy segíteni tud határon túli magyaroknak is. Bár nem számolta, hány hölgyet tanított meg hímezni, eddig tíz népi iparművész került ki a keze alól.
A hímzőpályázat anyagát Mezőkövesden a Matyó Múzeumban és a Közösségi Ház kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 16-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában