A tulipánfa és a Kossuth utca 67. története

2022.09.28. 16:00

A bakonyoszlopiak végiglátogatták értékeiket

A termetes nemes alatt leszakadt tulipánfaágról, a grófi család kriptájáról, az egykori tűzvész megállításának helyén állított Flórián-szoborról is szó esett a bakonyoszlopi értéktúrán.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Bakonyoszlopon a tulipánfa története Esterházy György grófhoz kötődik. Vidéki suhancok akasztották fel rá a Tanácsköztársaság idején. A termetes nemes alatt azonban leszakadt az ág, s időközben megérkeztek a falubeliek, hogy szeretett grófjukat megmentsék, azonnal elkergették a betolakodókat. A főúr természetkedvelő ember hírében állt, parkot létesített nemcsak a bakonyoszlopi Esterházy-kastély udvarán, hanem a település több részén is. Minden délután sétakocsikázott a grófi úton, amely évtizedekig járhatatlan volt. A polgármester vezetésével az önkormányzati hivatal dolgozói és a képviselő-testület férfi tagjai megtisztították, így tisztelegve az ősök emléke előtt. Ezen is végigvezetett az értéktúra, amit nemrégiben tartottak meg a településen. 

Minderről Baumgartner Etelka alpolgármester tájékoztatta lapunkat, elmondta, hogy Bakonyoszlopnak lehetősége volt rá, hogy bekapcsolódjon az Érték-Köreink elnevezésű projektbe, amely a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. A sikeres pályázatnak köszönhetően a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezettel és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságával együttműködve a megye három térségének kilenc településén indítottak el az önkormányzatok értékalapú, közösségépítő folyamatokat. A bakonyoszlopi értéktúra is így valósult meg, a résztvevők a Ligeti parkban gyűltek össze, ahol Mihalcsik Márta, az NMI megyei igazgatóságának módszertani referense, a projekt szakmai vezetője leszögezte: fontosak voltak és jó hangulatban zajlottak azok a közösségi beszélgetések, amelyek során a helyiekkel együtt vették számba értékeiket. Ezek közé tartozik a bakonyoszlopi római katolikus templom, amely szintén az Esterházyak nevéhez kötődik, 1726 és 1746 között építtette Eszterházy Ferenc, érdekessége volt a fából ácsolt torony. 

A templom alatti kriptában nyugszanak a grófi család tagjai. Az említett múltidéző séta során a résztvevők áhítattal figyelték e különleges helyszínen a korabeli koporsókat és a falon elhelyezett családfát. Az I. és II. világháborús hősök emlékműve, a kitelepítettek emléktáblája sem maradhatott ki a közös emlékezésből. A neves zeneszerző, karnagy Békefi Antal szülőházánál kedvenc dala csendült fel a helyi kórus tagjainak és a jelenlévőknek az ajkán. 

Baumgartner Etelkától azt is megtudtuk, hogy a Kossuth utcán álló Flórián-szobor az 1777-es nagy tűzvésznek állít emléket, amelyben leégett a templom, a plébániaház és az iskolaház. A tüzet a mai Kossuth utca 67. szám előtt sikerült megállítani, ennek tiszteletére, hálából állították a szobrot a tűzoltók védőszentjének. A tűzoltószertár mai épületét és belső részét Czingiszer Tibor tűzoltóparancsnok mutatta meg az értéktúrához csatlakozóknak, a tűzoltóautót örömmel próbálták ki a gyerekek. Ezután régi mesterség tanúbizonyságához vezetett az út, a következő állomásán a mészégetők kemény munkáját ismertette Wolf Ferenc polgármester, és megjegyezte: a következő években szeretnék hasonló alkalmak szervezésével felhívni a figyelmet a helyi értékekre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában