Ez + az!

2022.09.21. 09:00

Bors Ildikó festményeiből nyílik kiállítás Litéren

A településen élő Bors Ildikó bemutatkozó, Ez + az! című festménykiállítását szeptember 23-án, pénteken 18 órakor nyitják meg az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtárban. Beszédet mond Dohnál Szonja művészettörténész, a Veszprémi Művészetek Háza galériavezetője. Fuvolán közreműködik Dohnál Cseperke, a Lovassy László Gimnázium diákja.

Rimányi Zita

Bors Ildikó

Forrás: Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár

– A kikapcsolódni vágyók zenét hallgatnak, kirándulnak, meditálnak vagy szórakozni mennek, én rajzolok vagy festek, és mindezt egyszerre élem át. Nekem ez a legnagyobb pihenés, a legizgalmasabb kirándulás. Ebből talán kiderül, hogy ez a fajta tevékenység öncélú, egyfajta szükséglet, mely kiemel a mindennapok egyhangúságából, megállít és segít elcsendesedni, befelé figyelni. Ezért érzelmileg erősen kötődök a képeimhez, ritkán válok meg tőlük és ritkán állítom ki őket. 1999-ben, mintegy véletlenül került a kezembe festék és ecset. Ha van ilyen véletlen. Akkora élmény volt, hogy azóta le se tettem. Szabadidőm jelentős részét töltöm rajzolással, festéssel. Sokféle technikával dolgozom, de valamiért a pasztell a legkedvesebb. Nem tudom rá a magyarázatot, de ezzel az anyaggal vagyok a legközelebbi rokonságban. Érdekel a fény és az árnyék játéka, az ellentétes színek egymásra hatása, az emberek, az ellesett pillanatok, a hangulatok. Mindig más. Szeretek játszani, kísérletezni, de úgy, hogy mindig közel maradok a természethez. Sokáig Veszprémben éltem, de csak azóta látom igazán szépségeit, mióta rajzolok. Erős szálak fűznek a városhoz, amit tükröznek talán a képek is. Két éve élek Litéren – fogalmazott magáról az alkotó. Tárlata október 10-ig látható.
 Az eseményt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja. A megnyitó gyerekbarát rendezvény, ingyenes vízvételi lehetőséget és külön pelenkázásra és szoptatásra alkalmas helyiséget biztosítanak a kisgyermekkel érkezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában