EKF 2023

2022.09.17. 08:00

Már a jövő évre készülnek Uzsán és a környező településeken

Újabb mérföldkőhöz érkeztek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) kulturális és művészeti projektek a térségben, egy újabb sikeres pályázatot követően pénteken a felek aláírták a 2023-as év támogatásához kapcsolódó szerződést.

Tóth B. Zsuzsa

A szerződést Markovits Alíz, majd az érintett települések polgármesterei írták alá

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ez volt a csúcspontja a péntek délelőtti tanácskozásnak, ahol az EKF által támogatott lesencevidéki és a kezdeményezéshez csatlakozó további települések nyertes pályázatai kapcsán írták alá a támogatási szerződéseket az érintettek. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a vidék településeinek vezetői komolyan veszik az EKF-hez való csatlakozást, lelkesen és kitartóan valósítják meg terveiket. – Az együttműködés minta lehet más településcsoportok számára is – mondta és gratulált a sikeres pályázathoz.
Táborosi László, Uzsa polgármestere a települést bemutatva méltatta az idei évi programok sikerét, amelynek köszönhetően elérték a néhány éve kitűzött célt, és a kulturális élet újra felpezsdült a községben.
Lesenceistvánd, Balatonederics, Uzsa, Hegymagas és Zalahaláp indította el a Lesencevidék kezdeményezést, melynek köszönhetően számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósult meg a térségben 2022 nyarán. A népszerű és néhol formabontó programoknak köszönhetően felélénkült a térség kulturális élete. A tapasztalatokra építve és az EKF program támogatásával 2023-ban még izgalmasabb, rendhagyó programsorozattal várják az érdeklődőket. 2023-ban a Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál központi helyszíne Lesenceistvánd lesz, de csatlakozik Badacsonytomaj, Vindornyafok és Sármellék is, ahol a helyi értékekre építve ugyancsak tartalmas programkínálat várja az érdeklődőket. A hét önkormányzat és egy egyesület 2023-as évi kulturális és művészeti programjaihoz összesen közel 97 millió forint támogatást nyújt az EKF. 

Uzsán szabadtéri kiállítás is nyílt pénteken
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eseményen az EKF képviselője és az érintett települések polgármesterei aláírták a szerződést. A díszoklevélben leírtak szerint az aláírók megállapodnak abban, hogy közösen munkálkodnak a falvak felemelkedése, a Lesencevidék arculatának kialakítása érdekében, munkájukkal hozzájárulva az EKF sikeréhez.
Dancs Zoltán projektmenedzser a Művészet a parton című szabadtéri kiállítást megnyitva leszögezte, hogy a Lesencevidékre jellemző kulturális és művészeti irányultságról tanúskodik a számtalan ilyen jellegű program, rendezvény és fesztivál, amelyek évről évre bővülő kínálattal várják a helyben élőket és a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában