A tervezőgrafikus

2022.09.25. 17:00

Sokrétű életművet bemutató tárlat nyílt a Művészetek Házában

A szecessziós tervezőgrafikába bepillantást engedő tárlat nyílt a Művészetek Házában a napokban.

Marton Attila

Fotó: Domján Attila

A tervezőgrafikus című tárlat Geiger Richárd munkásságának állít emléket, és a Kultúrházak éjjel-nappal című országos rendezvénysorozat keretében nyílt meg. A kiállítást Bedő József – aki öt évtizede lelkes gyűjtője a papírrégiségeknek – rendezte a gyűjteményéből.  
Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, a szecesszió stílusa meghatározta Veszprém építészetét, ezért is döntöttek úgy, hogy olyan tárlatokat is szerveznek – ebben a sorban az első A tervezőgrafikus című –, amelyek ehhez a művészettörténeti korszakhoz, szellemi irányzathoz kapcsolódnak. 
Megnyitójában Horváth Hilda, a Magyar Iparművészeti Múzeum főosztályvezetője kiemelte, Geiger Richárd munkái a szecesszió stílusában készültek. Kiemelte, a szecesszió egyik fő célja az volt, hogy minden művészeti ágban megjelenjenek a stíluselemei, ez alól nem volt kivétel a tervezőgrafika sem. Geiger Richárd munkássága és a hozzá hasonló kismesterek tevékenysége azért volt fontos szerinte, mert a szecessziót és így az igényes művészetet elvitték azokhoz, akik máskülönben nem találkoztak volna a művészettel. 

Életműve nagyon sokrétű volt, és ezt a kiállításon látható tárgyak is megerősítik: készített plakátokat – filmekhez és reklámokhoz –, könyvillusztrációkat – például Jules Verne (magyarosan Verne Gyula) vagy Krúdy Gyula kötetéhez, és számos gyermekkönyvhöz –, emellett újságillusztrációk, valamint képes és városképes levelezőlapok is fűződnek a nevéhez. 
Geiger Richárd 1870-ben született Bécsben, párizsi és bécsi tanulmányai után költözött Budapestre 1896-ban, és építette fel karrierjét. 1910 és 1916 között a korszakban meghatározó Kner Nyomdánál dolgozott litográfusként: itt reklámnyomtatványokhoz, levélzáró bélyegekhez, sőt, még részvényekhez is készített díszítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában