Interaktív kiállítás a Balaton kérdéseiről

2022.10.30. 15:30

Balaton Detox: Változatos alkotások a makettől az installációig

Balaton Detox címmel nyílt Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak tóhoz kapcsolódó művészeti projektjeit összegző kiállítás a Dubniczay-palotában a napokban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

A tárlat válogatást ad a hallgatók 2014 és 2022 között létrehozott munkáiból. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatójának és Török Krisztián kurátornak a bevezetői után Illés Anikó művészetpszichológus, a MOME egyetemi docense nyitotta meg a kiállítást. Hangsúlyozta, a hallgatók munkáiban közös, hogy a Balaton gazdasági, ökológiai és kulturális kihívásaira a művészet vagy a dizájn eszközeivel reagálnak. Hozzátette, bár nem kínálnak közvetlen megoldásokat, ugyanakkor az alkotások új nézőpontot kínálnak a befogadó számára, és így könnyebben érthetővé válhatnak az összetett folyamatok. A művészetpszichológus arról is beszélt, a MOME hallgatói több Balatonhoz kapcsolódó kurzuson és projektben vettek részt az elmúlt években, amelyeknek köszönhetően műtárgyak, filmek és képek jöttek létre. Hozzátette, az egyetem Balaton-projektjét Szalontai Ábel, a MOME egyetemi docense, fotóművész álmodta meg és vezeti a kezdetektől. A legutóbbi kurzushéten Kocsi Olga képzőművész és Szentandrási Dóra építész vezetésével három projektet hoztak létre a hallgatók: az egyik csoport Verancsics Faustus munkássága nyomán egy vízen járó szélmalom prototípusát igyekeztek megalkotni. A második csoport ökológiai társasjátékot fejlesztett, míg a harmadik csapat egy látványos, interaktív függönyinstallációt hozott létre. 

A kiállítás november végéig látható, a várnegyed felújítása miatt csak hétvégén tart nyitva a Dubniczay-palota. A kiállításon tárlatvezetést tartanak november 10-én és 29-én is. A tárlat második része kültéren, a Vass Gyűjtemény udvarán nyílik meg november 10-én, csütörtökön. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában