Korszakhatáron

2022.10.26. 18:00

Bemutatták Schmidt Mária történész esszékötetét

Bemutatták október 23-án Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, egyetemi tanár új, Korszakhatáron című esszékötetét Balatonfüreden, a Vaszary Galériában lévő Szőcs Géza irodalmi Szalonban.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szerzővel Cserép László, a szalon vezetője beszélgetett. Az esszékötet Schmidt Mária 2018 és 2022 között megjelent írásainak válogatása. Elhangzott egyebek mellett, az Egyesült Államok elvesztette hegemón szerepét, kihívója Kína. A kötetben szó esik arról is, hogy a nyugati világ vezetői miként alkalmazkodnak a napjainkra jellemző új helyzethez. A történész beszélt a szomszédságunkban dúló háborúról, valamint Oroszország, az USA, Kína és Németország helyzetéről, illetve arról, hogy annak idején nem szavazta meg hazánk uniós csatlakozását, az EU-ban azonban benne kell maradni, mert, ahogy mondta, nincs jobb lehetőség. Üdvözölte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, azaz NATO-tagságot, amit viszont megszavazott.       

A kötet szerkesztője Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója. A csaknem 450 oldalas kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában jelent meg.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában