Utazás a bizánci zene nyolc hangján

2022.10.07. 15:00

Szűz Mária-himnuszok a bakonybéli kóruskoncerten

A Vallis Musicalis – Zenével Teli Völgy a Bakony Szívében elnevezésű programsorozat keretében a Bécsi Bizánci és Hagyományos Görög Zene Intézet Kórusát látja vendégül a Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetesközössége október 15-én, szombaton.

Rimányi Zita

A Bécsi Bizánci és Hagyományos Görög Zene Intézet Kórusa Fotó: Bécsi Bizánci és Hagyományos Görög Zene Intézet

Arszeniosz, ausztriai metropolita és magyarországi exarcha áldásával 2015. december 20-án alapították a kórust azzal a céllal, hogy az egyházi és a világi bizánci zene, valamint a hagyományos hangszerek oktatásán keresztül megőrizze, terjessze a görög kultúra gazdagságát. Az iskola bizánci kórusa olyan férfiakból áll, akik szeretik és tanulják az egyházi zenét. A kórus elsősorban az egyházi zene természetes közegét jelentő istentiszteleteken vesz részt, különleges alkalmakkor pedig a bizánci egyházi zenét népszerűsítő koncerteken. Az október 15-én 18 órakor kezdődő bakonybéli koncert zenei utazás a bizánci zene nyolc hangján, a Szűz Mária-himnuszokon keresztül. A kórust Dimitrios Apostolakis vezényli, ugyancsak ő vezeti a kórusakadémia-workshopot 14 és 16 óra között. A programok látogatása ingyenes. A workshop regisztrációhoz kötött. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával és együttműködésében, a Kultháló Bázis keretében valósul meg. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában