Rendezvénysorozat

2022.11.05. 15:02

Tapolcán őrzik a helyi zsidó értékeket

Bár kegyetlen erők a 20. században mindent megtettek azért, hogy kitöröljék a zsidó közösségeket Magyarországról és Európából, az Ózsinagóga újjáépítése és ez a rendezvénysorozat is azt mutatja, hogy nem sikerült. A gonosz emberek általában nem tudják elérni céljukat, a jó győzedelmeskedik.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület RizlingFest programsorozatát szombaton az Ózsinagógában. Amint elmondta, ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor kulturális intézmények sora zár be, heroikos kísérlet egy fesztivált szervezni. - Köszönet Neszler Imre Attilának, az egyesület elnökének a szervezésért és hogy van egy olyan hely, ahol össze lehet jönni színvonalas programokra. Ennek a helynek különös jelentősége van nem csak Tapolca, hanem Magyarország szempontjából is, hiszen a városban egykor virágzó zsidó közösség a gazdasági életben való hozzájárulása mellett olyan kulturális többletet adott az országnak, amelynek köszönhetően a mai napig hazánk egyik fénykoraként emlegethetjük a száz, százötven, kétszáz évvel ezelőtti időszakot – mondta a miniszter és azt kívánta a tapolcai zsidó közösségnek és mindenkinek, aki érdeklődik a zsidó kultúra iránt, hogy épségben, egészségben, boldogan élje meg a következő esztendőt és még sok hasonló rendezvényben legyen része. 

A fesztivál keretében az érdeklődők megismerkedhettek az izraelita temetővel, annak a képen látható ravatalozójával, ahol a közelmúltban avatták fel a kanadai Lessner-leszármazott, Lessner Iván és Darlene Mace művésznő tapolcai üvegmozaikját

Neszler Imre Attila köszöntőjét követően a program irodalmi délutánnal folytatódott Galkó Balázs közreműködésével, majd Tapolca zsidó múltjának jelesei címmel vezetett sétán vettek részt az érdeklődők az izraelita temetőben Hangodi László történésszel. A napot a helyi és környékbeli pincészetek borkóstolója, valamint a Yesterday zenekar koncertje zárta.  

Galkó Balázs színművész irodalmi délutánra hívta a vendégeket   Fotó: Tóth B. Zsuzsa 

Vasárnap délután Hangodi László A tapolcai zsidóság története 1703-tól 1944-ig címmel tart előadást az Ózsinagógában, azt követően borkóstoló lesz a HIT gyülekezeti háznál, 17 órától pedig a Sabbathsong Klezmer Band ad koncertet Több, mint klezmer címmel ugyanott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában