EKF2023

2022.12.23. 12:00

Adventi koncert zárta a sort Nemesvitán

A Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásában valósultak meg a „Lesence régió és Nemesvita élményre cseréli az időt!” komolyzenei orgonakoncert- sorozat a településen. Az események sorát a VOX Harmónia Együttes és Ruppert István orgonaművész adventi koncertje zárta a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A „Lesence régió és Nemesvita élményre cseréli az időt!” komolyzenei orgonakoncert sorozatot a VOX Harmónia Együttes és Ruppert István orgonaművész adventi koncertje zárta a napokban Fotó: önkormányzat

Csali János polgármester elmondta, hogy az orgonakoncert sorozattal a település a helyi igényekre alapozva kulturális programokkal és fejlesztésekkel bővítette ki a már meglévő rendezvényeit. Így egyben a térség komolyzenei programkínálatát is gazdagították. A régióban egyedülálló, rendhagyó, magas szakmai színvonalat képviselő komolyzenei és orgonakoncert sorozatot valósítottak meg részben az Ars Sacra Fesztivál és az Orgonák éjszakája elnevezésű rendezvényekhez csatlakozva. A zenei programok nem csupán egy átlagos koncert élményt nyújtottak, hanem speciális lehetőséget kínáltak a közönség számára, hogy aktív részeseivé váljanak a zenei ismeretterjesztésnek. 

- Az Orgonák éjszakája és az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó események programja a zene szeretete mellett az orgonajátékot és hangszert hívatott népszerűsíteni más hangszerek hangzásával és énekhanggal kiegészítve, ezzel is megmutatva a hagyományosan a vallási élethez kapcsolódó hangszer sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket. Ruppert István a budapesti zeneakadémia és a győri Széchenyi István Egyetem Liszt Ferenc–díjas orgonatanára biztosította a szakmai hátteret, együttműködésével és szakmai vezetésével állították össze a szakmai programot olyan kiváló művészek társaságában, mint a Richter Kamarakórus tagjai, Hontvári Csaba trombitaművész, Soós Gábor és Tóka Ágoston orgonaművész, és a VOX Harmónia Együttes. A rendezvények a régió komolyzenei palettáját színesítették, melyeket a lokális értékekre alapozva tudatosan építettük fel és hagyományteremtő szándékkal szerveztük. Már a tervezési fázisban is az elsődleges szempontok között szerepelt a fenntarthatóság, a hagyományőrzés és a közösségépítés hármasa. Az orgonakoncerteket a helyi és környező településeken élők számára szervezték, elősegítve a zenei nevelést, ismeretterjesztést, és a szabadidő minőségi eltöltését- mondta a polgármester. Ennek szellemében a teljes programstruktúra ingyenesen látogatható volt az érdeklődők számára. Külföldi vendégek számára Csali Nikolett nyelvi moderátor három idegen nyelven adott tájékoztatót az eseményekről. A nagyvárosoktól távol, a városi létből kiszakadva vidéki közegben valóban értékes időtöltési lehetőséget kínáltak, emellett kapcsolódási lehetőséget a gasztrokultúra és a borturizmus után érdeklődő vendégeknek is, hiszen a településen világszínvonalú borokat készítenek a borászok. Csali János polgármester kiemelte, hogy a rendezvények célja a település értékeire alapozva olyan közönséget vonzó desztinációs termék kialakítása, amely előre mozdítja a település társadalmi, gazdasági helyzetét és hagyományos értékeit, hiszen a hasonló programok és együttműködések kulcsszerepet játszanak a térség stabil fejlesztésében, továbbá köszönetét fejezte ki a művészeknek a rendkívül tartalmas és kiváló előadásokért. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában