Vers

2023.01.20. 17:59

A magyar kultúra napja: szavaltak és koszorúztak Balatonfüreden

Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester, Ferencz Kornél helyi kormányhivatali vezető, Fenyvesi Zoltán tankerületi igazgató és a képviselők is együtt szavalták el a diákokkal a Himnuszt Balatonfüreden január 20-án, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett koszorúzáson, Kölcsey Ferenc szobránál.

Kovács Erika

Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

Az ünnepségen részt vettek és együtt szavaltak a diákokkal, illetve a pedagógusokkal az alpolgármesterek, az oktatási intézmények fenntartóinak és a város kulturális, oktatási intézményeinek vezetői, valamint a civil szervezetek képviselői is. A közös szavalattal csatlakoztak egy országos kezdeményezéshez, amit Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a napokban bejelentett. A versmondás után – mások mellett  – Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester elhelyezte az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc szobránál. 

Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos 

Mint ismert, 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja. Idén a Himnusz keletkezésének 200. évfordulójára is emlékezünk, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban, ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos 

A diákok az Eötvös Loránd Általános Iskolából, a Radnóti Miklós Általános Iskolából, a Fekete István Általános Iskolából, a Ferencsik János Zeneiskolából, a Református Általános Iskolából, a Lóczy Lajos Gimnáziumból és a Szent Benedek Középiskolából érkeztek. Az ünnepségen részt vettek a Balatonfüredi Református Egyházközség, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a Lipták Gábor Városi Könyvtár, a Zsidó Kiválóságok Háza és a Reformkori Hagyományőrző Társaság képviselői is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában