Kiállításmegnyitó

2023.01.21. 16:00

Rangos külföldi kortárs alkotások érkeztek a Dubniczay-palotába

Két kiállítás nyílt a német műgyűjtő, Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből pénteken Veszprémben, a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő elmondta, a Vass Lászlóval való szakmai kapcsolata több mint tíz évre tekint vissza

Fotó: Fotó: Penovác Károly/Napló

A kiállítóhely első emeletén a Kultur.Kontakt.Konkret elnevezésű kiállítás vette kezdetét. A tárlat a Schroth Collection művészeti gyűjtemény több mint száz nemzetközi kortárs művészeti alkotásából ad válogatást, amelyek a németországi Soest városából érkeztek Veszprémbe. A tárlat a Modern Képtár Vass Gyűjteménnyel történő együttműködésben nyílhatott meg. 

A Dubniczay-palota második emeletén – a drj project Century. idee bauhaus kiállításán – száz kortárs képzőművész A4-es méretű alkotása látható, akik műveikkel a ma már legendás Bauhaus művészeti iskola munkásságára reflektáltak. Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója köszöntőjében kiemelte, a Művészetek Háza Veszprém az egyik legaktívabb partnerük, tíznél több közös projektben működtek együtt az elmúlt években, amelynek eredményeként több tucat kiállítást és programot hoztak létre. Hozzátette, az intézménynek is köszönhető, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 megnyitóünnepségét egy gazdag programokkal teli hét vezeti fel. 

Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő elmondta, a Vass László műgyűjtővel való szakmai kapcsolata több mint tíz évre tekint vissza. Hozzátette, bár képzőművészeti ízlésük hasonló, gyűjteményeik különböző irányzathoz tartozó művekkel bővültek az elmúlt időszakban. Juliana Rogge, az első emeleten látható anyag kurátora arról beszélt, a Schroth Gyűjtemény legfontosabb alkotásait válogatták össze a tárlatra. A kiállításon látható művek nemcsak a kortárs német képzőművészet legjobb alkotásait vonultatják fel, hanem európai kitekintést is adnak, csatlakozva az EKF szemléletéhez. 

Matthias Seidel galériavezető a második emeleten látható kiállítás kapcsán felidézte, a drj berlini képtár vezetőjeként 2019-ben rendezték meg a Bauhaus 100 kiállítást a művészeti iskola létrejöttének centenáriuma alkalmából. A tárlatra száz kortárs képzőművészt kértek fel, hogy egy A4-es papírra készült alkotáson mutassák meg, hogy mit jelent számukra a Bauhaus hagyománya. A konceptuális művészek sokféle választ adtak a kérdésre: festett, rajzolt, grafikai eljárással létrehozott és háromdimenziós alkotás is készült. A kiállítás anyagát később Carl-Jürgen Schroth megvásárolta, és az ő közreműködésével érkezhettek Veszprémbe a művek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában