Zene

2023.02.18. 07:00

Jól csak szívvel muzsikálhat az ember - Csellótalálkozó Pápán

Az örömzene jegyében nyolcadik alkalommal szervezte meg a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos csellótalálkozóját. A közös muzsikálásra 36 zeneiskolás érkezett a vármegyéből.

Haraszti Gábor

A csellisták a közös zene örömét is megtapasztalhatták Fotó: Haraszti Gábor

A hagyományoknak megfelelően ezúttal sem versenyt szerveztek, hanem megmutatkozási lehetőséget a diákoknak, a megmérettetés terhe nélkül. Az eseményen hat város – Pápa Balatonfüred, Ajka, Balatoncsicsó, Tapolca, Veszprém – zeneiskolájának közel 40 növendéke vett részt. A találkozót Bödey Tamás, a Bartók intézményvezetője nyitotta meg.

– 2007-ben versenyként indult az esemény, aztán 2015-től találkozóvá minősült át annak érdekében, hogy ne a teljesítménykényszer, hanem az örömzenélés, az önfeledt játék kerüljön előtérbe. Jól csak szívvel muzsikálhat az ember, és nem úgy, hogy a másikat legyőzze. Meggyőződésem, hogy a valódi minőségnek az örömteli muzsikálás az alapja.

Fotós: Haraszti Gábor

Némethné Farkas Nóra csellótanár is az örömzenélés előnyeit emelte ki. – A növendékek változatos műsorral készültek, kamara-, könnyű- és klasszikus zene egyaránt elhangzott, emellett tanár-diák előadást is hallhattunk. Ahogy az köztudott, nem versenyt rendeztünk, de azért, hogy a gyerekek mégis hazavigyenek valamit, immár harmadik éve okleveleket adunk át, amelyeken a kollégák a másik város növendékeit látják el jó tanácsokkal, örömüzenetekkel. Ezek megerősítik, továbblendítik a jó oldalukat a zenélésben. A cél az, hogy a diákok holnap és holnapután szívesebben csellózzanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában