Névadójukat ünnepelték

2023.03.26. 12:00

Bartók-nap a pápai zeneiskolában

A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület előadása és a pályázatra érkezett képzőművészeti és zenei produkciók bemutatása és díjazása színesítette a Bartók Béla AMI által rendezett Bartók-napot.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Bartók Béla március 25-én született, a zeneiskolában minden évben születésnapjához közel rendezik meg a Bartók-napot. Az idei esemény meghívott vendége a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnöke, Messik Miklós volt, aki több érdekességet is megosztott a növendékekkel a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjéről, többek között azt, hogy Bartók négy kontinens 22 országában fordult meg.

– Szerte a világban mintegy hatszázra tehető azoknak az emlékhelyeknek a száma, ahol Bartók Béla járt – mesélte Elindultam szép hazámból című előadásán Messik Miklós. – Francia, angol, spanyol kitekintés mellett szót ejtettem természetesen szülővárosáról, Nagyszentmiklósról, ahol nyolcéves koráig élt. Próbáltam arról is mesélni a gyerekeknek, hogy milyen kötődése volt Erkel Lászlóhoz, Erkel Ferenc fiához, és talán kevesen tudják, hogy Bartók már ötévesen megtanult zongorázni, abban az időben, amikor az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőnk, Liszt Ferenc haldoklott Bayreuth-ban, szóval szerettem volna az összefüggéseket is belefűzni a mondandómba, bízom benne, hogy mindenki számára érdekes és hasznos volt az óra. 

Bödey Tamás intézményvezető elmondta, hat produkció érkezett a zenei pályázatra, a feladat az volt, hogy egy Bartók Bélával kapcsolatos zeneművet komponáljanak a gyerekek, amit szakmai zsűri bírált el. Volt zongora, kürt és gitár, emellett 24 képzőművészeti alkotás közül is megválasztották a legszebbeket és legkreatívabbakat. A programot a Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítvány támogatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában