Száz szóban Veszprémről

2023.03.28. 09:00

Elkötelezett vallomások

Dióssy László és Wéber László szerkesztésében nemrégen jelent meg a Történetek Veszprémről című, gazdagon illusztrált összeállítás, melynek szerzői száz szóban vallanak a városról.

Kellei György

A csaknem kétszáz oldalas, igényes és nívós kötet mintegy belépő a 2023-as európai kulturális fővárosi évbe, melynek rendezvényei már javában zajlanak. A szerkesztőpáros tömören eligazítja, tájékoztatja az olvasót vállalkozásukról. Az írások szerzői a 2022-es 100 szóban Veszprém történetíró pályázat döntőbe jutott résztvevői. A vetélkedős műfaj Chiléből származik. A pályázatra 600 írás érkezett, ebből 78-at válogatott ki a szakmai zsűri: Géczi János és Nyáry Krisztián írók, szerkesztők, valamint Praznovszky Mihály irodalomtörténész. 

 

Dióssy László nem „járatlan” az írás, szerkesztés terén. Pár éve jelentette meg 77 történet dióhéjban című munkáját, melyben 16 évnyi polgármesterkedés emlékeit, találkozásait örökítette meg.

A bevezető tanulmány érdekfeszítő, kedvet csinál a lapozgatáshoz. Mit tudunk meg belőle? A szerzők kétharmada hölgy; a legfiatalabb pályázó általános iskolás, a legidősebb 84 feletti; néhányan már önálló kötetekkel rendelkeznek; a legeredményesebbek pénzdíjban részesültek; többek között monoszlói, budapesti, ajkai, szegedi pályázók is helyet kaptak az összeállításban. A közönségdíjat Déri Anna nyerte el Gyöngyvirág presszó című művével. A „prózai epigrammák” a város iránt tanúsított sokszínű érzésekről, nosztalgiáról, ragaszkodásról, humoros pillanatokról mesélnek. Találunk tizenhárom egyszavas vallomást is. A címek egyfajta hangulatot fejeznek ki. Például: A veszprémi szél, Sose halunk meg, Aréna ballada, Feljegyzések egy kamaszlány naplójából, Veszprémi színészház, Botrányos tavasz, Alulnézet.

Az írások az oldalpárok jobb oldalán magyarul és angolul olvashatók, a másik oldalon a színes illusztrációk kaptak helyet, köztük Debreczeny Zoltán, Hegyeshalmi László, Schmidt Kiara és Zongor Gábor alkotásai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában