Fény és árnyék a művész életében

2023.03.11. 07:00

Rembrandt-kiállítás nyílt a pápai Esterházy-kastélyban

Fény és árnyék Rembrandt életében és művészetében címmel nyílt időszaki kiállítás az Esterházy-kastélyban. A tárlatot Görbe Márk művészettörténész nyitotta meg.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Nádor-teremben szép számban megjelent érdeklődőket Thomas Emmerling, a gyűjtemény tulajdonosának jelenlétében elsőként Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, majd Görbe Márk arról mesélt, hogy a kiállítás címét viselő fény és árnyék nemcsak Rembrandt művészetét, hanem életét is meghatározta. A művész alkotásai a 17. század közepén születtek, amelyet a művészettörténészek holland aranykornak neveznek.

- Viszonylag jómódú családba született, viszont az egyetemet nem sikerült befejeznie, inkább a művészi pálya felé fordult, ahol sikert sikerre halmozott - mesélte a művészettörténész. - Magánéletében viszont egymást követték a tragédiák, két feleségét és egy kivételtől eltekintve az összes gyermekét elveszítette. Műveiben is ez a fény-árnyék játék, idegen szóval chiaroscuro nagy szerepet kapott, főként a rézkarcok esetében, ahol a fekete és a fehér szín és annak átmenetei jelennek meg. Közel 300 darabra tehető, amit felölel az ő rézkarc-művészete, ebből 200 látható a mostani tárlaton, ezek főként koldusokat, nincsteleneket ábrázolnak illetve önarcképek, családi fotók. A pápai kiállítás rendkívül különleges abból a szempontból is, hogy Rembrandt életművének pont azt a részét tárja az érdeklődők elé, mely kevésbé ismert, ajánlom mindenkinek. 

Boros Katalin elmondta, a céljuk ezúttal is az volt, hogy olyan kiállítást hozzanak az Esterházy-kastélyba, melyek országos és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. 

- A kiállításainkat igyekszünk mindig úgy összeállítani, hogy a hozzánk ellátogatók élménnyel távozzanak - mondta az ügyvezető. - Ismerjék meg a művészt, ezáltal sokkal könnyebb kötődni az adott alkotásokhoz, amiket bemutatunk, emellett mindig meginvitáljuk a látogatókat egy interaktív játékra. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a kiállított anyag hogy és milyen mértékben szólította meg őket, és az idei év kiállításainak összeállításában is ez volt a legfőbb szempont. 

A tárlat év végéig látogatható az Esterházy-kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában