Veszprémi Blues Fesztivál

2023.04.17. 07:00

Négy nap alatt mintegy ötven koncert

Véget ért vasárnap éjszaka az első alkalommal megrendezett Veszprémi Blues Fesztivál.

Marton Attila

Tim Lothar dán blueszenész vasárnap lépett fel a fesztiválon

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválján a szcéna elismert nemzetközi zenészei és a hazai blues-roots kiemelkedő együttesei léptek színpadra. 

Csütörtöktől vasárnap hajnalig mintegy ötven koncertet tartottak a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megrendezett fesztiválon. Szombaton az egyik legnagyobb bulit az egyedülálló énekhangjával és szájharmonika-játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin és a Nightcats adta. A zárónap első fellépője a Dániában született Tim Lothar volt, aki dobosként kezdte pályafutását, önálló koncerteket adott akusztikus gitárral. A Hangvillának a fesztiválra Ray Charlesról elnevezett és némileg átalakított nagytermében személyes ihletésű dalait adta elő, amelyek olykor lírai aláfestést kaptak, máskor inkább a delta bluesra jellemzően countrys elemekkel egészültek ki. 

Nagy sikert aratott a zárónapon a Jambalaya nevű hazai formáció, amely hazánk első számú New Orleans-i zenét játszó zenekarának számít. Az együttes stílszerűen zenével vonult be a színpadra majd adta elő erőteljes fúvósszekciójával lendületes dalait. 

A fesztivál négy napja során nemcsak színvonalas koncertek, hanem izgalmas kísérőprogramok is várták a látogatókat. Brian Kramernek – aki maga is koncertet adott – blueszenészeket bemutató illusztrációiból nyílt kiállítása a Hangvillában, ahol délutánonként beszélgetések, éjszakánként közös jammeléseknek, vagyis örömzenéléseknek tapsolhatott a közönség. A szervezők azokra is gondoltak, akik távolságtartóbbak a blues műfajával: a Papírkutyában mindennap ingyenes koncertet lehetett hallani a fesztivál egy-egy résztvevőjének köszönhetően. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában