Elkezdődött a Veszprémi Blues Fesztivál

2023.04.14. 11:00

Nem lehet ellenállni a ritmusnak, hangulatnak, egyéniségeknek

Grammy-díjas blues-előadók, a legjobb európai, amerikai fesztiváldíjas művészek és a hazai szcéna legkiválóbb szereplői – a szervezők reményei szerint – Közép-Kelet-Európa legfontosabb blues-eseményévé léptetik elő a régióban példa és előzmény nélküli fesztivált. Négy napon át négy helyszínen találkozhatunk a csütörtökön kezdődött fesztivál fellépőivel.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos

Díjak ide vagy oda, a legtöbben nem kapjuk fel a fejünket, ha blues előadók nevét halljuk meg. Körülbelül olyan lehet a viszonyulásunk ehhez a zenei műfajhoz, mint Mozarthoz: jó-jó, de a kocsiban mégse hallgatnám. Nyilván, ha egyszer kipróbálják, milyen csodás érzés a B-dúr fagottversenyre átvezetni a Dunántúlt, rögtön megváltozna a véleményük. Így érkeztünk el a blues fesztiválhoz, ami egyedülálló kezdeményezés, mégis sok előítélettel lépünk a színpadhoz – az első nap koncertjei azonban rögtön kijózanítottak minket. Fekete Jenő nevét még sokáig fogjuk emlegetni itt Veszprémben. A Muddy Shoes formáció óriási hangulatot csinált a fesztivál első napján a Hangvilla kávézójában. A zenekar a blues műfajában igen tág keretek között mozog. A XX. század elejének akusztikus világától a nagyvárosi blues-on át egészen a modernebb hangvételű, saját szerzeményekig.  

A zenekart Fekete Jenő, a Palermo Boogie Gang gitáros-énekes frontembere és a blues-berkekben ekkor már jól ismert Nagy Szabolcs alapította 1996-ban. A duóhoz csatlakozott szintén a PBG-ből a dobos Mezőfi ‘Fifi’ István, és Pengő Csaba nagybőgős. Az első lemez ‘The Real Shuffling Hungarians’ is ebben az évben készült el. A Muddy Shoes itthon és külföldön egyaránt sok koncertet adott, Európa számos országában megfordult. Olyan blues nagyságokat is kísért a zenekar, mint Louisiana Red, vagy a Grammy-díjas Sugar Blue.  

A fergeteges első nap után érdemes kilátogatni a fesztiválra pénteken is, hiszen találkozhatunk Buffalo Nicholssal, „Sir” Oliver Mally osztrák zenésszel, vagy a Kontor-Horvath Acoustic-kal is, illetve a második nap várva várt koncertjére is eljuthatunk: 21:45-kor az Expresszóban játszik Rick Estrin & the Nightcats. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában