Történelmi fotómozaik

2023.04.18. 16:23

Régi fényképeket vár a cseszneki vár

Rengetegen látogatták meg a múlt század korábbi éveiben is a cseszneki várat fényképezőgéppel, és az emlékül készített fotókon olyan részleteit örökíthették meg véletlenül, amelyek a mai kutatásokat segíthetnék. Ezért tett közzé képgyűjtő felhívást Amberger Dániel várkapitány. Első eredményei már láthatók az erődítmény bejáratánál.

Rimányi Zita

Az archív fotók és a strázsamester a cseszneki várban: az ajándékba kapott, régi kirándulásokon készült képek kiállításán az erődítmény egyik munkatársa, Hegedűs Indián László

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– A korábban kirándulásokon készült fotókra nem lehet rákeresni a neten, ezek albumok, fiókok mélyén lapulnak családoknál, osztálykirándulásokat, -találkozókat szervezőknél. Magántulajdonban vannak, ezért tettem közzé a felhívást, miszerint régi fotókat vár a vár. A cseszneki erődítmény maradványait, olyan részleteit, amelyekről kevesebbet tudunk, sokan lencsevégre kaphatták. Például a nyolcvanas években leomlott egy falrész, amelyen tudjuk, hogy volt egy lőrés. Arra számítottam, hogy valaki ezt közelről lefotózta. Egyelőre ilyen képet nem juttattak el hozzánk, sajnos, de már többen jelentkeztek kérésünk nyomán, ezért bízhatunk benne, hogy a vár köveit e fotómozaik révén mintegy összerakhatjuk, bővíthetjük ismereteinket múltunknak erről a szép részletéről – mondta el Amberger Dániel, és megtudtuk tőle, hogy már több fényképet kaptak, az ország távolabbi részeiből és helybeliektől. 

– Hálásak vagyunk ismerősök és ismeretlenek eddigi közreműködéséért. Igazából a kutatásaink tekintetében nem jelentettek eddig jelentős előrelépést a fotók, sokkal többet nem tudtunk meg belőlük, mint amit már eddig is sejtettünk, de nagyon szépek, érdekesek, ezért többet kitettünk az erődítmény bejáratához munkatársammal, a strázsamesterrel. Nekem főképpen az tetszik bennük, hogy emberi történetek rajzolódnak ki általuk, amelyek egy kicsit kapcsolódnak a cseszneki várhoz. Családi túrákon, romantikus randevúk során, osztálykirándulásokon készültek. A kedvencem az, amelyiken egy diák táblát a tart a kezében, és a felirata szerint ásatások miatt a vár megközelítése veszélyes. Egy másik megörökítette azt a szokást, miszerint korábban, a harmincas években állatokat tereltek fel legeltetni a romok közé, például birkákat, ezen a képen pedig épp egy tehén látható – sorolta a várkapitány, aki reméli, hogy újabb információkkal egészülhet ki a várról szerzett tudása a történelmi fotómozaik kirakása során. Neki kincset jelenthetnek ezek a régi fekete-fehér fotográfiák, akár megsárgult állapotban, meggyűrve vagy diafilmként. Utóbbi azért jó, mert digitalizálás révén nagy felbontásban nagyíthatják ki a felvételeket. 

Amberger Dániel a továbbiakban is várja, főként e-mailben, digitalizálva a régi várfotókat, de ha a közelben lel rá valaki az erődítmény szempontjából több érdekesre a családi gyűjteményben, akkor akár elmegy hozzá, hogy rögzítse azokat, másolatokat, fényképeket, szkenneléseket készítsen róluk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában