Otthonra találni

2023.04.19. 10:00

Terápia a művészet erejével

Hajléktalanok részvételével tartanak művészetterápiás foglalkozássorozatot a megyeszékhelyen, a programban készült alkotásokból több kiállítás is nyílik.

Marton Attila

Bonyhádi Szilvia, Imre-Faragó Aranka, Quirin Ágnes, Ládonyi Zsuzsanna, Csik Richárd, Bondor Lajos, Kellerné Egresi Zsuzsanna és Herth Viktória

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Ládonyi Zsuzsanna ötletgazda elmondta, az Otthonra találni a művészetben elnevezésű projekt – amelynek megvalósítását a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Zrt. támogatja – egyik célja, hogy a hajléktalanok a többségi társadalom számára megmutathassák magukat, és ebben fontos eszköz a művészet, amelynek hisznek gyógyító erejében. 

A tizenöt alkalomból álló művészetterápiás foglalkozássorozat elején indult és május második felében zárul. A Művészetek Házával együttműködve a projektet bemutató fotókiállítás lesz látható a Szilágyi László Utcagalériában május 6. és 20. között, míg a Dubniczay-palota Magtárában május 20-án nyílik kiállítás az alkotásokból. 

Quirin Ágnes, a foglalkozásokat vezető művészetterapeuta elmondta, arra törekedett, hogy a résztvevők örömüket leljék abban, hogy alkotásaikkal megmutatkozhatnak. Tapasztalata szerint egyre nyitottabbak a program résztvevői az alkotásra, és arra is, hogy megéljék az érzéseiket. 

Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese elmondta, az intézmény társadalmi nyitottságát mutatja, hogy a város egyik első akadálymentesített épülete a Dubniczay-palota volt, a Teguláriumban látássérülteknek tartottak tárlatvezetést, valamint pszichiátriai betegek számára is rendeztek már művészetterápiás foglalkozást. 

Csik Richárd önkormányzati képviselő méltatta a programot, amely hátrányos helyzetű embereknek biztosít lehetőséget. 

Bonyhádi Szilvia, a VEB 2023 Zrt. projektmenedzsere arról beszélt, a projekttel szeretnének példát mutatni arra, hogy lehet segíteni a művészet és a kultúra eszközeivel a társadalom peremére szorult embereknek. 

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese kiemelte, a teátrum kiemelt feladatának tekinti a társadalmi felelősségvállalást, ennek keretében a csütörtökön kezdődő Lélektől lélekig fesztivál nyitóprogramjának részeként kiállítás nyílik a művészetterápiás programban eddig elkészült alkotásokból. 

Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-dunántúli régióvezetője arról beszélt, a program akkor lehet sikeres, ha a terapeuta és a hajléktalan-ellátásban részt vevők egymásra hangolódnak. 

Imre-Faragó Aranka, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményvezetője elmondta, az ellátottak számára mindig ünnep a foglalkozás napja: az ott készülő alkotások az első alkalmakkor még komorak voltak, az idő előrehaladtával azonban egyre színesebbek lettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában