Kortárs Fesztivál

2023.05.15. 19:00

A művészet felszabadít – A 2023-as TÁNC fesztivál a közönségért van

Május 15-én, vagyis hétfőn veszi kezdetét a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Négy fedett és több szabadtéri helyszínen nyolc napon át tart a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseménye, a TÁNC. Erről kérdeztük a fesztivál igazgatóját, Vándorfi Lászlót.

Horváth Virág

Vándorfi László igazgató

Fotó: Pesthy Márton

Korábban, a sajtótájékoztatón Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a program összeállításakor különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az elődások mindegyike a nézők igényeit szolgálják úgy, hogy közben a szakmaiság se csorbuljon. Ennek a kényes egyensúlynak a megtartása nagyon nehéz egy olyan művészeti ágnál, amely távolságtartást vált ki általában az embereknél.

Vándorfi László szerint, aki eljön a TÁNC fesztiválra, nem művészkedő, elrugaszkodott performanszokat fog látni, hanem emberi történeteket, ismerős helyzeteket és sok-sok humort. Persze meglepetésekből idén sem lesz hiány, az egyik ilyen nagyon várt előadást éppen a Pannon Egyetem aulájában fogják megtartani, ami helyszínválasztás tekintetében sem mindennapi. Az egyetemen a Hodworks Pirkad című előadását mutatják be pénteken 17 órakor, ami a társulat első olyan bemutatója, ahol a meztelen test megkerülhetetlen módon áll a figyelem középpontjába. A táncosok a színpadot a nézők által lehatárolt térként használva, zárt egységekben néznek szembe a rájuk nehezedő feladatokkal. Az előadás előrehaladtával testük a komoly igénybevétel során változni kezd, a nézők pedig azt mint egy színpadra zárt, eleven tájat figyelhetik, szokatlan és zavarba ejtő közelségből.

A Pirkad előadása így arra ad lecsupaszított teret és lehetőséget, hogy előítéletmentesen, szabadon merüljünk el egy radikális tapasztalatba. A „lecsupaszított” jelzőt szó szerint is érthetjük, tehát az előadást csak nagykorú nézőknek ajánlják.

A Pannon Egyetem aulájának teknő szerű kialakítása épp megfelel annak az elrendezésnek, amit az előadás megkíván, tehát a nézők körben tudnak helyet foglalni, és közrezárják a táncosokat. – Az én ifjúkoromban nagyon divatosak voltak a „körbeülős” előadások, nem nagyon voltak frontális elhelyezkedések, most is ez lesz. Nem lesz világítás, azért tervezzük naplemente idejére, hogy a természetesen beszűrődő fények adják meg az előadás hangulatát. Két pár fog meztelenül táncolni, de ennek semmilyen erotikus tartalma nem lesz azon kívül, hogy nincs rajtuk ruha – mesélte az igazgató. A természetesség emelkedettsége és tisztasága mutatkozik meg az előadásban, és az előadók úgy mozognak majd, mintha gyönyörű ruha lenne rajtuk – igazi spirituális élménynek mutatkozik. Természetes embereknek szól, természetes emberi értékekről.

A másik „véglet” is megmutatkozik majd a programban, ami más típusú tükröt tart majd a nézők elé: Hiroaki Umeda japán művész két osztatú előadása, az Accumulated Layout és az Intensional Particle. Ezt kedden, 19 órakor a Hangvilla színháztermében láthatják a nézők.

- Beszippantott bennünket a digitális világ. Umeda előadása egyszerre figyelmeztet a helyzetre, ami a világban történik, ugyanakkor pedig hihetetlenül látványos eszközökkel varázsol el minket, hogy mi erre az üzenetre figyeljünk. Olyan elképesztő vetítés-tömkelegre készüljünk föl, amit eddig még nem láthattunk, nagyon egyedi és leilincselő előadásra kell készülni – mesélte Vándorfi László.

Az előadás első felének grandiózus látványvilágát a második osztat szépen ellensúlyozza. A japán kultúra, mozdulatok és világszemlélet, a lelassult, elmélyült és tiszteletteljes létezés példáját mutatja meg nekünk a tánc nyelvén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában