Cserháti Könyvszalon

2023.05.24. 14:00

Gyermekkönyvek Veszprémről és a régióról

Huszadik találkozójához érkezett a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a volt Kölcsey könyvesbolt dolgozói által kezdeményezett, rendszeresen a hónap utolsó hétfőjére szervezett találkozó, a Cserháti Könyvszalon. Idéntől tematikus bemutatókkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. A bolt megszűnése óta a helyszín is más: a Lovassy László Gimnázium fogadta be az egyedülálló kulturális kezdeményezést.

Őrsi Ágnes

Fotó: Bontó László

Nem hinné az ember, hogy mindig lehet rátenni egy lapáttal, de ezúttal is így történt, amikor az ifjúságnak szánt kiadványok bemutatásáról volt szó. A különböző műfajokban olyan hihetetlen ötletgazdagsággal, kreativitással, a gyermeki lélek abszolút ismeretével találkoztunk, hogy csak annyit lehetett mondani: ha mindezek eljutnak a veszprémi és a megyében élő gyerekekhez, biztos, hogy lokálpatrióta, a közösségért mindenkor tenni kész felnőttekké érnek. 

A beszélgetést vezető Zanathyné Lenkefi Éva tanár (a Cholnoky-iskola intézményvezető-helyettese) kérésének megfelelve a találkozó könyves szakemberei vetített képes beszámolóval érkeztek, meg néhány példánnyal a szóban forgó kiadványokból. A teljeskörű bemutatkozás után alig maradt kérdés, talán a legfontosabb: miként biztosítható az, hogy a megjelent, többnyire interaktív közegben működő, személyes tapasztalásra késztető, szép kivitelű kötetek, füzetek eljussanak a célközönséghez, a fiatalokhoz akkor, amikor az első kiadás példányai már elfogytak. Erre a kérdésre ez alkalommal sem születhetett válasz, a társadalmi felelősségvállaláson múlik, mennyire fontos, hogyan nőnek fel a gyerekeink.  

Mindenesetre ez alkalommal a hallgatóságnak Berta-Szénási Panna, a DEMO oktatási vezetője, Fülöp Júlia tanár, idegenvezető, Nagyné Kozma Ildikó nyugalmazott tanár, a BaBaKo elnökhelyettese, Szatmári-Nagy Anikó nyugalmazott tanár-író és Zongor Klára tanár, az Art-i Csóka Tehetséggondozó Műhely vezetője által bemutatott új, szép kivitelű, interaktív kiadványok azt szemléltették, elhivatott pedagógusok, kutatók, képző- és iparművészek, informatikus szakemberek összefogásával milyen csodák születhetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában