Mindenkiben megvan az alkotás képessége

2023.05.21. 15:30

Kiállítással zárult a művészetterápiás program (galéria)

Hajléktalan emberek alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palotában. Az Otthonra találni a művészetben elnevezésű projektben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza lakói vettek részt az elmúlt hónapokban.

Marton Attila

Hajléktalan emberek alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palotában

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A művészetterápiás foglalkozássorozatot Quirin Ágnes grafikusművész, művészetterapeuta tartotta az elmúlt hetekben-hónapokban. A tizenöt alkalomból álló foglalkozássorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatta. A Dubniczay-palota Magtárépületében nyílt kiállításon a foglalkozásokon készült festményeket és agyagból készült alkotásokat mutatnak be. 

Herth Viktória, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese köszöntőjében arról beszélt, fontosnak tartják, hogy a társadalom minden rétegét kiszolgálják. Ezt a célt segíti, hogy szinte valamennyi kiállítóhelyük akadálymentesített, a Teguláriumban rendszeresen tartanak látássérülteknek tárlatvezetést, míg pszichiátriai betegeket művészetterápiás foglalkozásokon látták vendégül. Hozzátette, az alkotás gazdag lelki, érzelmi és szellemi folyamat, amelyet a foglalkozások résztvevői megtapasztalhattak az elmúlt időszakban. 

Kovács Áron önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a program három területen is hasznosnak bizonyult: a foglalkozás szociális küldetését teljesítette azzal, hogy a hajléktalanok alkotófolyamatban vehettek részt, emellett érzékenyítő szerepe is volt, hiszen a kiállítás révén hidat képez az alkotók és a látogatók, városlakók között, valamint az elkészült alkotások művészeti értékűek a látogatóknak. 

Antalfai Márta klinikai szakpszichológus, művészetpszichoterapeuta megnyitójában hangsúlyozta, a művészeti alkotófolyamat gyógyító hatású a lélek számára az érzelmek kibontakoztatása révén. Felidézte, a Katarzisz Komplex Művészetterápiás módszert – amelynek alkalmazásával folyt a foglalkozássorozat, és amely a test, lélek és szellem egységének megteremtését célozza – az 1970-es években hozta létre, és mára már egyetemi tananyaggá vált. Hozzátette, minden emberben megvan a teremtő- és alkotóerő, a módszer erre a képességre épül. 

Ládonyi Zsuzsanna, a program ötletgazdája és projektmenedzsere elmondta, a programban Berki Irén, Berta Jánosné, Hekli Annamária, Hédervári Edina, Németh Árpád, Nikolics Attila, Polgár Tibor, Szalai Józsefné, Trakszler Csaba, Vadász István, Weiss Zoltán és Zakar József vettek részt. 

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a foglalkozássorozatot bemutató fotókból a Szilágyi László utcagalériában nyílt a hónap végéig látható tárlat május elején. A megnyitón verset szavalt Palásthy Bea, a Veszprémi Petőfi Színház színésze, valamint közreműködött Horváth Katalin fuvolaművész és Mali Katalin orgonaművész zongorán. A tárlat június 17-ig látogatható hétfő és kedd kivételével minden nap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában