Kapcsolódás

2023.05.29. 19:00

Komaasszonyok randevúztak Tótvázsonyban

A településen 2014 óta működik a komatálvitel hagyománya, ami azt jelenti, hogy minden tótvázsonyi és kövesgyűrpusztai újszülöttet megajándékoznak egy valódi komatállal – mondta a Naplónak Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

Juhász-Léhi István

Komaasszonyok találkoztak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fontos, hogy maga a tál is valós, azaz egy erre az alkalomra készített cserép levesestál. Szendrei Szilárd arról is beszélt: lehet, hogy nincs már olyan nagy szükség erre, mint a régi időkben, de az elmúlt 10 év általuk átadott 123 komatáljában a közösség örömét vette észre mindenki.

Ennek híre ment az országban, amire nagyon büszkék a helyiek, sőt, a helyi értéktárba is bekerültek. Az évek során rálátásuk lett Dudar, Nyirád, és Hidegkút komatáljaira is, amelyek az ő ötletük alapján indultak el. Elhangzott az is, hogy hagyományosan egy komaasszony főzi az egyesületnek a levest. Ő vetette fel, hogy az évi 10–15 komatál elkészítésébe való besegítést – amelyben felváltva 40 család vesz részt – megköszönnék, megünnepelnék. Így lett egy napja, idén május 27-e, amikor megszervezték a tótvázsonyi komaasszony-találkozót.

Szendrei Szilárd hozzátette, cél volt az is, hogy a térség településein megtalálják a kapcsolódási pontokat. Ehhez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott, és elhozták azokat a tárgyakat, amelyek ehhez a hagyományhoz szorosan hozzátartoznak. Eljöttek a falvak, csatlakozott Magyarpolány is, így lett hattelepüléses az első szervezett randevú. 

Ebéd után aztán a komatál hagyományáról beszélgettek a jelenlévők, voltak kézműves-foglalkozások, és fel lehetett keresni a települések standjait is, ahol ételkóstolókkal vártak. Délután köszöntötték az idei tótvázsonyi újszülötteket, majd Annamari és Betti zenés gyerekműsora következett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában