Helyi kultúra

2023.05.21. 07:00

Koncert Bakonybélben

A franciaországi Ensemble Organum ad koncertet május 27-én, szombaton 18 órától a bakonybéli Kultháló Bázison, a Szent Mauríciusz Monostorban, Pünkösd az órómai zenei hagyományban – Misetételek a 7-13. századi régi római kéziratokból címmel.

Rimányi Zita

Az Ensemble Organumot Marcel Pérès karnagy alapította 1982-ben, ezzel a középkori liturgikus repertoár módszeres feltárására vállalkozott. Jelenleg a moissaci egykori apátságban működnek. Repertoárjukban az európai zenei örökség szerepel a 6. századtól napjainkig. Számos koncertet és előadást tartottak Európában, az amerikai kontinensen, Afrikában és a Közel-Keleten, s mintegy negyven lemezfelvételt készítettek.

A régi római ének központi helyet foglal el a zenetörténetben. Mindenekelőtt benne rejlik a kulcs a jeruzsálemi templomi éneklés és a görög zenei örökség közötti kapcsolat megértéséhez. Az órómai ének képviseli a késő antikvitás görög-latin zenéjének legrégebbi változatát, ez jelenti a hiányzó láncszemet a bizánci ének, a kopt, az örmény, a szír egyházi ének, az arab zene és a nyugati zene között.

A programon a részvétel ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában