Kortárs alkotások az Eger-víz mentén

2023.05.03. 20:00

Megnyílt a Híd – Tájművészeti Ösvény kiállítás

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet által létrehozott Eger-víz patakművészeti őrség művészeti programjainak kiemelt eseménye volt vasárnap a Híd – Tájművészeti Ösvény kiállítás megnyitása, amelyen tizenegy kortárs alkotóművész szabadtéri tájművészeti alkotásai láthatók az Eger-víz patakmeder túraútvonala mentén, Nagyvázsonytól Monostorapátiig, alkalmi kiállítóhelyeken.

Szijártó János

Tóth Tamás Almafa című alkotását mutatja be Kovács Rózsa projektvezető kérésére Vigántpetend határában

Fotó: Szijártó János/Napló

A Vigántpetenden tartott megnyitón a kezdeményezés fő szervezője, ötletgazdája, „motorja", Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző társaságában Márvány Péter kapolcsi polgármester és Kovács Rózsa projektvezető köszöntötte az érdeklődőket. Majd elindultak a mintegy három kilométeres túrán, amely az Eger-víz mentén tizenhárom szabadtéri alkotással is megajándékozta a résztvevőket, kiegészítve, színesítve a csodálatos tájat. 

A különleges installációk készítői között található Tóth Tamás, Balázs Péter, Becskei Andor, Freund Éva, Kövics Milán, Kő Boldizsár, a kapolcsi Kunszt Kollektív csapat, Szanyi Borbála, Szirmai Nóra, Szurdi Éva, Tóth Eszter és Turcsány Villő, akik a különböző művészeti „töltőállomásokon” be is mutatták alkotásaikat. A túrát, illetve a programot Kovács Rózsa projektvezető koordinálta, az eseményt pedig több rögtönzött kis koncert és helytörténeti előadás gyarapította.

Fotó: Szijártó János/Napló

Korábban írtuk, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával tizenhárom település fogott össze az őket összekötő patak megmentése érdekében. A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatont tápláló, mintegy 32 kilométer hosszú Eger-víz patak, amelynek vízhozama csökkenni kezdett az elmúlt években. A folyamat megállítása érdekében jött létre egy térségi összefogás Márta István vezetésével. Az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén című egész éves projekt egyik fontos állomása volt az az elmúlt három nap, amely különleges helyszíneken kiállításokra, koncertekre és helytörténeti beszélgetésekre invitálta az érdeklődőket az élővizek fontosságára és fenntarthatóságára való figyelemfelkeltés érdekében. Ennek részeként nyitották meg a Híd – Tájművészeti Ösvény kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában