Fúvósok

2023.07.07. 17:30

Csinálták a fesztivált

A Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesülete harmadik alkalommal rendezte meg a Csináljuk a fesztivált! elnevezésű rendezvényt. A négy nap során öt zenekar szórakoztatta a közönséget, a meghívott vendég Jacob de Haan zeneszerző volt.

Haraszti Gábor

Négy napig tart a fúvósfesztivál

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az Esterházy-kastély udvarán a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Pécselyi Király Imre Rézfúvós Zenekar és a házigazda, Pápa Város Fúvószenekara lépett fel. Mógor-Schmidt Katalin, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesülete elnöke elmondta, nagy izgalommal várták a rendezvényt, hiszen legutóbb 2018-ban volt fesztiváljuk, a mostani a harmadik a sorban, melyre egy nemzetközi szinten is ismert és elismert zeneszerző is elfogadta a meghívást.

– Nagyon szeretjük Jacob de Haan műveit, ezért is szerettük volna meghívni, a kortárs fúvószenekari szerzők közül az egyik legismertebb és legkedveltebb a világon. A többi fellépő zenekarral egyetemben Pápa Város Fúvószenekara is több művét játssza, ezért gondoltuk, hogy megpróbáljuk Pápára csábítani. Szerencsére pozitív választ kaptunk, megtiszteltetés számunkra, hogy ellátogatott hozzánk.

A holland zeneszerző megérkezése után azt mondta, örömmel tett eleget a felkérésnek.

– Korábban egyszer jártam már Magyarországon, egy ehhez hasonló fesztiválon vettem részt, ami nagyon jól sikerült, biztos vagyok benne, hogy a pápai is az lesz. Mindig érdekes hallani azt, hogy a különböző zenekarok hogy adják elő a műveimet, hogy nyúlnak hozzá, nincs két egyforma előadásmód. Szeretném megköszönni a meghívást, mindenki nagyon kedves, a zenészek nagyon lelkesek, a város pedig gyönyörű.

A fesztivált a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta meg, mely Környei János vezetésével 1975-ben alakult meg. 1982-ben a zenekar karnagya Szuromi Miklós lett, 2016-ban aztán új alapokról indult a zenei élet, a karmesteri pálcát Zeitler Dénes vette át. A műsorban hagyományos indulók és szórakoztató fúvószenekari feldolgozások szerepeltek.

– Óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen nívós fesztiválra meghívást kaptunk, de volt azért egy kis aggodalmunk is, hiszen mi vagyunk itt a legfiatalabb zenekar, sőt a meghívott vendég, korunk egyik legnagyobb és legtermékenyebb zeneszerzője, Jacob de Haan művét is eljátsszuk, ráadásul a jelenlétében, egyszóval nem egyszerű, de igyekszünk megfelelni az elvárásoknak – mondta Zeitler Dénes.

A zenei és kulturális találkozó a részt vevő zenekarok közös koncertjével ér véget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában