Fotók, téglák, szobrok

2023.07.28. 07:00

Nyári kiállítások Vászolyon: ember, természet és hagyomány

Az ember önmagához, a természethez, a múltjához és a hagyományaihoz való viszonyát ábrázoló kiállításcsokor látható a Vászolyi nyár rendezvénysorozat keretében a helyi galériában augusztus 3-ig.

Kovács Erika

Forrás: Vászolyi Galéria

Négy, rendkívül érdekes kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a gyönyörű természeti környezetben lévő faluban. Zsila Sándor természetfotós megragadó alkotásai elsősorban a madárvilág szépségét tárják elénk. A művek alkotója gyakran él a fotózás adta technikai lehetőségekkel, mégsem távolodik el a valóságtól. Megmarad a természet gazdagságánál, ugyanakkor képzőművészeti érzékenységgel és igénnyel tekint arra. Műteremnek tekinti a természetet, ars poeticája szerint szeretné a természetfotózás eszközével bemutatni azt a csodát, amely körülvesz minket, a természet szépségét, erejét, gyengédségét, szeretetét. 

Amikor belépünk a címeres téglák kiállítóterébe, egy másik tárlathoz – Melicher György gyűjteményét megtekinteni –, azonnal hatalmába keríti a látogatót az érzés: hagyományok nélkül talajtalan lenne az életünk. Épített környezetünknek e valóságos téglái, a rajtuk olvasható feliratokkal, címerekkel a múlt gazdagságát bontják ki az érdeklődő előtt. Az ember az építőanyagok segítségével meghatározza helyét a világban, hogy ezzel összhangban álljon például szellemi, lelki céljaival. Látjuk a római cseréptöredéket, egy apátság építéséhez használt feliratos téglát, ezekből emelkedik ki a kolostoregyüttes.

A magyar népi hagyományok sajátos területének gazdag mai feldolgozása várja a látogatót a következő térben, ahol olvashatóak Hegyaljai Tünde pedagógus, népi iparművész nemezelésről szóló gondolatai: „A legősibb textiliához nyúlok, olyan használati tárgyakat, lakástextileket, játékokat, sálakat, táskákat készítek, amelyek egyedi darabok.” Lehet látni, ezek gondosan kidolgozott, valóban egyedi alkotások, azonban motívumvilágukban elvezetnek minket Közép-Ázsiáig, a magyarság őstörténetéig, felölelve a hagyományos magyar kultúra motívumvilágát. Érdekes látvány az egyik falikárpiton megjelenő életfa. Hegyaljai Tünde finoman bánik az anyag színezése adta lehetőségekkel, ízlésvilága egyszerre jelez a múltból, és munkáival megpróbálja újraéleszteni a régi anyagot. Alapanyagot itthon nem talált, ezért azok Spanyolországból, Portugáliából, Németországból valók. A tárlat jelzi, olykor mennyire pazarlóan bánunk értékeinkkel, múltunkkal. 

A negyedik kiállításon az ember úgy érzi, a levegőbe emelkedik, föl a magasba, és elsőre úgy tűnik, az ember bronzból készült alkotásokat lát. Gérné Mezősi Aranka szobrász, művésztanár alkotásai, ahogy ő mondta, a szoborgrafikák igazán különlegesek. Légiesen könnyűek a kisplasztikái, melyek az emberi mozgás gazdag változatosságát tükrözik. Közelebb lépve kiderül, műveinek alapanyaga drót, amelyet papírral, fóliával hoz létre, majd festéssel adja meg különleges, fémes színezetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában