Griffmintás padlótöredék a középkori bencés templomból

2023.07.13. 07:00

Szerzetessírok rajzolhatják ki Bakonybélben a korai Árpád-kori kerengőfolyosót

Boltozott szennyvízcsatorna, tárolóvermek, oszlophelyek, kemence nyomai kerültek elő Bakonybélben, és egy féltenyérnyi griffmintás padlótégla-töredék, három valószínűleg Árpád-kori sírhely. Akárcsak tavaly, idén is régészek végeztek ásatást a bencés monostor udvarán.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az idei folytatást az a feltárás tette indokolttá, amit az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpontja a múlt évben végzett. Már akkor is megnézhettük a kutatószelvényeket Nagy Szabolcs Balázzsal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetének munkatársával. Tavaly a leglátványosabb lelet a mívesen megmunkált, laposindás mintázatú szíjveret volt, amely korabeli viseletet összefogó övet díszített és a monostor középkori állapotáról, elhelyezkedéséről tudtak meg többet. Akkor az egyik csontvázból mintát vettek. Azóta elkészült radiokarbonos (szénizotópos) vizsgálata szerint az 1030 és 1160 közötti időből származhat. Ez enged az idei feltárás kapcsán több következtetés levonására. 

Forrás: kutatók

Az ásatásvezető a napokban, a munkák végeztével arról számolhatott be, hogy újabb három emberi váz került elő. Az egyik helyen csak pár centiméter választja el az egymás fölé került testeket. Árpád-koriak lehetnek, a középkori monostor kerengőfolyosója alá temethették ezeket, ugyanis a kerengőfolyosó máshol is jellegzetes temetkezési hely volt. Felnőtt férfiak maradványainak tűnnek, a bencés szerzetesközösség tagjai, esetleg adományozók lehettek.

Izgalmas megfigyelés a kutatók számára, hogy a 11. és a 12. században ugyan még nem azok a kőfalak alkották a monostort, amelyek most a feltárások során láthatóvá váltak, de már állhatott a Szent István alapította rendház, mely többé-kevésbé a 13. századihoz hasonló elrendezésű épület lehetett. Erre utalnak a sírok, amelyek révén kirajzolódik a kora középkori épületegyüttes és udvara. A 13. század során megépült részeknél korábbi egy féltenyérnyi, mintás padlótégla-töredék, mely griffet, azaz oroszlántestű és sasfejű, szárnyas alakot ábrázol. A keveréklények megjelenítése tipikus a korabeli egyházi építészetben, a bakonybéli darabka valószínűleg az egykori templom padlóburkolatához tartozott.

A ferde falrész, ami még feltűnő volt az idei kutatószelvények egyikében, 18-19. századi boltozott szennyvízcsatorna, föld alatti építmény része volt. A kör alakú gödrök, amik még láthatóvá váltak az ásatáskor, tárolók, oszlophelyek nyomai. Egy kemence maradványai a terület kora Árpád-kori használatára utalnak. Az eredmények feldolgozása után több érdekesség kiderülhet még. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában