Elkezdődött Bereményi Géza darabjának olvasópróbája

2023.07.07. 07:00

Színházi előadás jön létre az EKF-programban

Rendhagyó helyszínen, a városházán kezdődött meg az Apacsok című előadás nyilvános olvasópróbája csütörtökön.

Marton Attila

Fotó: Benkő Péter

Bereményi Géza író, rendező és a veszprémi származású Kovács Krisztina dramaturg, forgatókönyvíró közös darabját a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében mutatják be július utolsó napjaiban az Agóra Veszprém Kulturális Központban. Bagó Bertalan, a darab Jászai Mari-díjas rendezője elmondta, az előadás több idősíkon játszódik a hatvanas években és napjainkban. A darab alaptörténete, hogy egy fiatal rendező szeretne filmet készíteni a hatvanas évek magyarországi indiánjairól, ami azért is fontos téma a főhősnek, mert a nagypapája is tagja volt a törzsnek. Az előadás során a főhős nyomozni kezd nagyapja és a Duna-menti indiánok története után. A rendező kiemelte, fontos témákat érint a darab, és némileg hiánypótló abban, hogy az 1960-as éveket és az állambiztonság működését is megjeleníti, de nem dokumentarista a mű, a humor és a dráma egyaránt helyet kap benne. A rendező köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy a projekt mellé állt. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) felidézte, szerették volna, hogy az egyik legfontosabb kortárs szerző, Bereményi Géza részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak, ezért is támogatták szívesen a produkció létrehozását. Kovács Krisztina dramaturg felidézte, a darabot a budapesti Radnóti Színházban mutatták be először, majd röviddel ezután, 2010-ben elkészült a színdarab mozifilmes adaptációja is Török Ferenc rendezésében, később az előadást Bereményi Géza is megrendezte a zalaegerszegi színházban. A dramaturg kitért rá, a darab alapja a zebegényi indiánok története, amely személyes szálakkal összefonódik a Cseh Tamás által 1961-ben Bakonybél közelében elindított indiántáborával, ahol évente kétszer, télen és nyáron vertek sátrat. Megjegyezte, az indiánozás nem magyar sajátosság volt, Kelet-Közép-Európában több helyen megjelent, és mindenhol a szabadságot jelképezte a szocialista rendszer idején. 

A július 28-i veszprémi premier és a másnapi előadás ingyenesen látogatható az Agórában, csupán regisztrációra lesz szükség. A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Lábodi Ádám és Egri Márta lesz látható. A próbákat Budapesten tartják a tervek szerint, majd a főpróbahétnek Veszprém ad otthont július 21-től. A főpróbahéten Bereményi Géza művészetéhez kapcsolódva számos programot szerveznek a produkció létrehozói Veszprémben: bár az alkotó személyesen ezeken nem tud részt venni, de olyanok beszélnek róla, akik kötődnek a művészetéhez. Királyvári Zsolt producer elmondta, a „Bereményi-hét” során levetítik Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, koncertet ad Másik János – az esten közreműködik Máté P. Gábor színész –, az irodalmi vonulatot Szegő János szerkesztő és Cserna-Szabó András író beszélgetése képviseli. Bereményi Géza hosszú évekig volt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője, színházi munkásságát korábbi munkatársai idézik meg. A darab július végi bemutatója után pedig veszprémi sétát terveznek az alkotók. Az előadás létrehozását a veszprémi önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozásában mintegy 86 millió forinttal támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában