Egyház és egyéniség, szakralitás és kommunikáció

2023.07.23. 09:00

Van katolikus influenszer?

A monostor lelkiségének érzékeltetése keretében a bakonybéli bencés közösség nyílt napján a Károli Könyvműhely, a Károli Gáspár Református Egyetem két újdonságát is bemutatták. Szabó András Egyház és egyéniség, valamint Béres István és Korpics Márta Szakralitás és kommunikáció című könyveit.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

A Szakralitás és kommunikáció borítóján egy sűrűn szőtt pókháló látható, a benne található tanulmányok médiatudományi szempontból vizsgálják a szakralitás jelentőségeit, jelenségeit, a vallásgyakorlás területeit. Megállapítják, hogy a videóbloggerek, a neten rendszeresen videófelvételek formájában bejegyzésekkel, naplószerűen megjelenők követőtábora megmaradt a pandémia után. Ugyanis influenszer-jelenség terjedt a lelkészek közt, a papok a járvány idején így tudtak kapcsolódni közösségeikhez. Lehetőségük volt adaptálni, némileg átformálva átvenni egy olyan módszert szolgálatuk elvégzésébe, aminek már kialakult a gyakorlata más területeken. Van katolikus influenszer? – teszik fel a kérdést a kutatók, de nem egyértelmű rá a válasz. Ugyanis egyelőre úgy lehet meghatározni ezt az újfajta, ismertséghez vezető lehetőséget, hogy az influenszer az, aki a közösségi médiában tartalomalkotóként szerzett hírnevet, s aki népszerűségével befolyásolni képes követőit. 

Az Egyház és egyéniség című kötetben található írások többek közt azt elemzik, hogy a véletleneknek mekkora hatása volt a történelemre, a művészetre. Általában egy-egy korszakot annak egy-egy nagy alakjához kapcsolunk, pedig apró változásoknak volt igazán nagy hatása, a mindennapi kérdések újszerű megközelítésének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában