Kiállítás a Dubniczay-palotában

2023.08.07. 08:00

Alapanyag: az agyag

A föld útjai címmel nyílt tárlat a Művészetek Háza Dubniczay-palotában augusztus 5-én Hioki Tetsuya és Aso Rando japán képzőművészek alkotásaiból. Ezzel kezdeményez alkotó párbeszédet A föld útjai című program Néma Júlia porcelán- és kerámiatervező koncepciója alapján.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

A japán kerámia tradíciójában máig jelentősége van a földhöz, tájhoz, természeti környezethez fűződő szerves kapcsolatnak. A gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője érkezett régiónkba, ízelítőt hozva műveikből, amit egy pop-up kiállításon tárnak a közönség elé, ezzel bemutatkozik a kultúraközi művészeti együttműködésünk.

Hioki Tetsuya anyagok előállításával foglalkozik, meghatározó módon támogatva pályatársait, alkotómunkájában személyes örömmel folytat párbeszédet az agyaggal. Az alapanyag változataiban a természet sűrített sokféleségére figyel, kísérleteivel feltárja a szubsztancia egyedi jellemvonásait.

Aso Rando egyszerre ősi és futurisztikus kifejezőeszközt lát a kerámiakészítésben. Tudatában van, hogy az agyag földünk része, olyan műveket alkot, melyek arra serkentik érzékelésünket, gondolatainkat, képzeletünket, hogy újra kapcsolatot találjanak a természettel.

Fotó: Benkő Péter/Napló

A program a Veszprém-Balaton EKF 2023 keretében, a Gifu Modern Kerámiaművészeti Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém és a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark együttműködésével, az EU-Japan Fest Japan Committee támogatásával valósult meg. A tárlat szeptember 10-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában