Múzsák kertje 11. alkalommal

2023.08.23. 14:00

Egyetlen levélben ott a mindenség

Farkas István és Csontos Katalin bemutatkozásával a jövő pénteken ér véget a júniustól szeptemberig tartó Múzsák kertje sorozat, ami a Veszprémi Művész Céh és a Művészetek Háza Veszprém összefogásával hetente valósult meg a Dubniczay-palota udvarán, kávézójában, illetve kiállítótermében. Utóbbiban, a 11. alkalommal a céhmester, Kulcsár Ágnes, Varga Edina (aki textil iparművész és fest is), továbbá Fekti Vera festőművész bemutatkozását élvezhette a közönség.

Őrsi Ágnes

Kulcsár Ágnes és Flóra

Fotó: Jáger István

Mivel eddig a céhmester beszélgetett céhtársaival, őt magát, Kulcsár Ágnest Fábián László grafikus méltatta, majd egy korábban készült kisfilmen keresztül ismerkedhettünk meg a gazdag életpályával, ami szinte kisgyermekkorban indult. – Azóta, hogy először fogtam meg a színes ceruzát, állandóan rajzoltam, festettem, mindenféle manuális dologgal foglalkoztam – hallottuk Ágnestől. Édesapja jó érzékkel irányította a művészettörténet felé, hozzásegítette lányát, hogy 14 évesen Bécsben, Firenzében eredetiben láthassa nagy mesterek munkáit. Húszévesen már művésztelepekre járt, akvarelleket festett, megkedvelte a diófapácot, a pittkrétát, jártas lett a sokszorosító grafikában. Mindent felhasznált, nem tartotta tiszteletben a műfajok határait. Dolgozott nyomdában, színházban és múzeumban, fiatalon üvegablak-készítő szakkörbe járt, felnőttként tipológus-tanfolyamot végzett. Tehetsége a különféle mesterségek technikai tudásával párosulva lehetővé tette, hogy mindig megfeleljen a gyakorlatias, alkotó kihívásoknak is. 2007-ben kezdett komolyan kollázsokat készíteni, de nem sík alkotásai (kockák, gömbök, lopótökök, kicsi szövött anyagok) is magukon viselik a Kulcsár Ági-s jegyeket; természetélmények, a mikrokozmosz, a varázslat, a tündérek világa, mindez vidáman, derűsen.

Varga Edina korábbi bemutatkozását egészítette ki egy különleges kollekcióval, amelyet egy személyes katarzis indított el; így születtek a Gyöngyélet képek, a gyöngy-kép-ruha különleges asszociációk. Varga Edinával Fekti Vera festőművész is egyetért, amikor azt mondja, katarzis kell a képek születéséhez. Ő, aki egész életét rajztanárként töltötte, mégis azt vallja, hogy ez az egész játék. Ilyen felütéssel dolgoz fel régi képeslapokat, mert akkor van értelme belevágni, ha létrejön az új minőség. Akvarelljein utazik térben és időben, legyen az vízi sorozat, osztálykép vagy a családról szólók, de érdekesek a rengeteg macskakővel ellátott városi sorozati is, vagy balatoni képei. Kollázsait öntött papírral készíti. 

Kulcsár Ágnes céhmestert Fábián László grafikus mutatta be
Fotó: Őrsi Ágnes

Ők ketten jöttek a családból, unokaöccsével, a veszprémi születésű Fekti Balázzsal, aki televíziós műsoroknak készít főcímet, arculatot, jelenleg számítógépes animációval foglalkozik. Vera ötletére akvarelljeiből számítógépes animációval a némafilmekhez hasonló megoldással, a képek ötletes mozgatásával „mesélt el” egy édesbús történetet, melyet látva mi, a közönség, nem lévén ilyen képességek birtokában, egyik ámulatból a másikba estünk, a végén meg csak gratulálni tudtunk az alkotóknak, akik kézzelfoghatóan mutatták be, hogy két kreatív alkotó összefogásából milyen csodák születhetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában