Legfontosabb az ember békéje, belső harmóniája

2023.08.03. 15:00

Fotókon a Balaton szépsége

Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója balatoni fotóiból nyílt kiállítás Paloznakon, a zsúfolásig megtelt Szent József Házban a minap. A tárlatot augusztus 22-ig lehet megtekinteni.

Kovács Erika

Forrás: önkormányzat

Czeglédy Ákos polgármester köszöntője után Korzenszky Richárd szerzetes kiemelte egyebek mellett a rendre, a harmóniára és az ember belső békéjére való törekvés jelentőségét. Szerinte nem rendet kell tenni, hanem az meg kell tudni tartani. 

- A béke az a nyugalom, ami a rendezettségből származik. Minden a maga helyén van. A békének a lényege, hogy ne essen szét, egyben maradjon, ott legyen, ahol lennie kell, és úgy, ahogy kell - idézte Szent Ágoston gondolatait. Hozzátette, az embernek az a feladata, hogy törekedjen a békére, és legyen a gazdája, ne engedje, hogy szétessen. Legyen kultúrateremtő, ami a béke keresésének a lényege. 

A bencés szerzetes rámutatott, a kiállítás központi képe a teljes dupla szivárvány a Balaton felett. A szivárvány szövetség a Teremtő és az ember között. 

- Mindannyian vágyunk a béke, a csend, a rend, a harmónia után. Ennek megteremtése fontos számunkra. Ha ez a fotó, illetve a tárlat segít abban, hogy jobban eltűnődjünk a minket körülvevő világon, akkor érdemes volt idehozni ezeket a képeket - hangsúlyozta az atya. Megjegyezte, feladatunk, hogy ne csak a béke élvezői legyünk, hanem a megteremtői és megtartói is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában