Nyolcvan+

2023.08.03. 11:00

Nyolcvanéves a sokoldalú ajkai alkotó

Nyolcvan+ címmel nyitotta meg Varga György dekoratőr, alkotó, helytörténeti kutató kiállítását Szőke Melinda helytörténeti kutató augusztus 2-án a Nagy László Városi Művelődési Központban. Az alkotó nyolcvanadik születésnapjára barátai és az Ajkai Képzőművészeti Egyesületbeli tagtársai szervezték a kiállítást, amelynek megnyitóján megtelt az emeleti kiállítóterem.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

Szőke Melinda köszöntőjében elmondta, hogy a kiállított képek mögött felfedezhetjük  az alkotó lelkét, látásmódját, amelyek nélkül egyik alkotás sem tudna önálló életet élni. 

Varga György rajzolás és festés iránti érdeklődését az általános iskola felső tagozatában Malomvári Miklós keltette fel, majd szakkörre járt, ahol K. Nagy Emerencia és Kovács Béla volt a mestere. Érettségi után Budapesten tanult dekoratőr és kirakatrendező szakon. Egyik hobbija az utazás, a mediterrán tájak, Olaszország, Portugália, Santorini, Szicília, amelyek építészeti értékei, hangulata inspirálta, hogy élményeit tusrajzban és akvarelltechnikával megörökítse. Első tusrajza 20 éve a Csékúti emlékkönyv című kötet borítójára készült, amellyel édesapjának, Varga György néptanítónak állított emléket.

Ajka várossá nyilvánítása 50. évfordulója alkalmából ő tervezte hat városrész címerét, amely bronzba öntve felkerült a jubileumi emlékmű szoborcsoportjának egy-egy elemére. Tervei alapján Keresztes Tibor alkotó készítette a kopjafát, amelyet 2013. március 15-én avatták fel az 1848–1849-es hősök emlékére. Ebben az évben avatták három emléktábláját Varga György néptanító, Molnár Lajos plébános és Marton Ágnes diakonissza emlékére. 

Az alkotó képeivel 2011-től találkozhat helyi és megyei kiállításokon a közönség. Technikáját nemzetközi alkotótáborban is tökéletesíti. Alkotásain visszatükröződik derűs egyénisége. Ajka város alkotói díját 2020-ban kapta meg. 

A helytörténeti kutatás elkötelezettje is, Ajka és szűkebb hazája, Csékút foglalkoztatja. A városrész 700. évfordulójára felállított csillés emlékmű elkészítéséért sokat tett. Domján János családfakutatóval tavaly jelentette meg Fekete István író családfája című kötetét.

A megnyitón Bábics Valéria, a művelődési központ igazgatója verssel, Pomázi László zenével működött közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában