Éltetik a hagyományt Szentgálon

2023.09.15. 19:00

Egy búcsú, egy alkotás

A településen idén az előző hétvégén tartották meg a hagyományos búcsút. Ezt a szót hallva sokaknak pusztán csak a ringlis és kakasos nyalóka jut eszébe, néhány helyen pedig a nagy családi találkozások alkalma. De a búcsú elsősorban vallási ünnep.

Benkő Péter

Forrás: Robozné Erődy Ildikó

A római katolikus egyház azt tanítja a búcsúkról: „A búcsú Isten színe előtt, a már megbocsátott bűnökért járó ideig tartó büntetések elengedése, amelyet a katolikus hívő, aki megfelelően felkészült, és teljesítette a kiszabott feltételeket, elnyer az egyház segítségével, amely mint a megváltás szolgálója, Krisztus és a szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát hivatalosan kezeli, és abban részesítheti tagjait” (A Katolikus Egyház Katekizmusa, n. 1471).

Az idei szentgáli búcsú azért nem maradt megörökítetlenül, egy remek alkotást készített a település római katolikus templomáról Robozné Erődi Ildikó festőművész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában