Zene

2023.09.23. 10:00

Hétéves korában jó kezekbe adták szülei: így indult Kovács Attila karrierje

– Édesanyám az angolkisasszonyoknál tanult zongorázni, apukám az operát kedvelte. Mindketten pedagógusok voltak. Amikor elhatározták, hogy összeházasodnak, abban is megegyeztek, hogy első közös szerzeményük egy zongora lesz. Nem voltunk zenészcsalád, de mindig jelen volt a zene – vallotta indíttatásáról Kovács Attila zeneszerző, előadóművész, amikor hetvenedik születésnapja alkalmából kérdeztük.

Őrsi Ágnes

Forrás: archív

Hétéves korában jó kezekbe adták szülei; Káténé Lantos Magda zongoraművész szárnyai alá a Csermák Antal Zeneiskolába, a konzervatóriumi anyagot ugyancsak Káténé irányítása alatt sajátította el továbbképző osztályokban. A Lovassyba járt, ahol a Káté István alapította első Lovassy Kamarazenekar alapító tagja lett. Miközben a zenekar sorra aratta a helikoni sikereket, Attila érdeklődése a klasszikus zenétől a jazz felé fordult. Maradt Veszprémben, a vegyipari egyetemre járt, közben pedig Gömbös Károly tanítványaként fedezte fel a jazz alapelemeit, Káténénál is vitte még a klasszikus vonalat, de már a jazz és a rock irányába is tett lépéseket. Diplomát ugyan szerzett, ám úgy határozott, a mérnökség helyett leteszi az előadóművészi vizsgát – óriási anyagból, a műfaj legnagyobb nevei előtt, minden rutin nélkül. 

A vizsga nagyon jól sikerült, tehetsége pecsétes bizonyítványával Nyugat-Európa számos országában megfordult; koncertezett, session-, stúdiózenészként lépett fel, még a szórakoztatóiparba is belekóstolt. Dolgozott egy hamburgi színháznál zenei vezetőként, zongoristaként, komponistaként, 1988-ban pedig egy kölni produceri iroda szerződtette. Négy év múlva újra előbbre lépett, ezúttal itthon.

– Herth Viktória hívott fel azzal, hogy próbáljam meg a musicalzenét! Akkor még nem ismertem sem a szövegírót (Asztalos Istvánt), sem a Petőfi Színház akkori igazgatóját, Vándorfi Lászlót, aki a Börtönmusical megrendezésére készült. 

Óriási sikert aratott a Börtönmusical, Attila színházi ember lett. Tíznél több mese- és táncdarab zenéje fűződik a nevéhez, meg a zajos siker, a Gizella rockopera, amiért Gizella-díjat is kapott. A millennium évében több tv-csatorna is műsorra tűzte a darabot, Attila pedig szintén a millenniumra megkomponálta a Veszprémi misét kamarazenekarra, énekkarra és szólistákra. A misét 2000 augusztusában mutatták be a Szent Mihály-székesegyházban, majd a belgiumi Louvain-la-Neuve-ben is felhangzott a mű. A Pannon Várszínház megalakulása után a Kinizsi musical komponistájaként keltett feltűnést. Azóta is jelen van a színház és Veszprém különböző intézményeinek életében. A legnagyobb fordulatot mégis az jelentette, hogy 2003 után a zongorára koncentrált; szólóalbumokat jelentetett meg, zongorakoncertekkel, zenés ismeretterjesztő előadásokkal jelentkezett. Azt mondja, nagyon nehéz és nagy kihívás a színpadon egyedül a zongorával, amikor nincs egy üres pillanat, mégis jól döntött, amikor ezt választotta.  

Végül egy meghívót adunk át kedves olvasóinknak, akiket születésnapi koncertjére hív Kovács Attila. Szólózongorán a jazz világába kalauzolja vendégeit, zenésztársaival pedig sokszínű zenei világot idéznek meg a Hangvilla és a Pannon Egyetem közös rendezvényén szeptember 26-án 19 órától a Hangvilla nagytermében. A rendezvény ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. 

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában