Mino ezer arca

2023.09.03. 15:30

Japán hangulat kerámiákon: kiállítást nyitottak Herenden

Mino ezer arca címmel a japán Minóból származó kerámia műalkotásokból nyitottak kiállítást a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szervezésében és székhelyén lévő Herendi Porcelánművészeti Múzeumban szombaton, amelyen részt vett mások mellett Otaka Masato Japán magyarországi nagykövete is.

Kovács Erika

Fotó: Fülöp Ildikó

A tárlatot október elejéig lehet megtekinteni, védnöke Jitsuhiro Yamada, a Gifu-Magyar Baráti Társaság elnöke.  

Hajime Furuta kormányzó a megnyitón emlékeztetett arra, hogy 2021-ben a herendi porcelán már bemutatkozott Japánban a Mino-i Nemzetközi Kerámia Fesztiválon. Annak az eseménynek a viszonzása a mostani kiállítás. A kormányzó kiemelte, a gazdag erőforrásokkal rendelkező minói Kerámia-völgy Japán meghatározó kerámiaipari központja, ahol számos művész alkot. A mostani kiállításuk lesz az első alkalom arra, hogy a látogatók Magyarországon élvezzék az ottani kerámiák sokszínű világát. Reményei szerint a kiállítást megtekintő látogatók érzékelik majd annak a számtalan japán alkotóművésznek a szellemiségét, akik több mint 1300 éve elkötelezték magukat a gifui kerámia mellett. A kormányzó köszönettel szólt a herendi manufaktúráról, mert rendkívül színvonalas körülmények között tették lehetővé a kiállítás megrendezését. 

Simon Attila, a herendi manufaktúra vezérigazgatója kiemelte, sok minden köti össze Gifu Prefektúrát és a herendi manufaktúrát, így a közös kulturális misszió, a szakma iránti felelősség és a közös jövőben való gondolkodás. – Közös célunk ugyanis a nemzetközi porcelán- és kerámiaművészet értékeinek ápolása, megőrzése. Kulturális missziónk jegyében örömmel adunk otthont múzeumunkban a Japán Gifu tartományból érkezett művészek alkotásainak – hangsúlyozta. Hozzátette, felelősek vagyunk azért, hogy átadjuk a ránk bízott kulturális értékeket a jövő generációjának. A vezérigazgató szerint nem felélni, hanem gazdagítani kell a ránk hagyott kulturális örökséget, többet kell továbbadnunk a jövőnek, mint amennyit mi kaptunk az elődeinktől. – A mostani kiállítás egy ünnep, ahol ünnepeljük a művészetet, amely évezredek óta embereket, földrajzi régiókat, országokat köt össze és jelenít meg a jövő számára – vélekedett Simon Attila vezérigazgató. Mint ismert, a kiállítás előzménye, hogy 2021-ben a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és Gifu Prefektúra együttműködési kapcsolatra lépett abból a célból, hogy közösen ápolják a porcelán- és kerámiaipari kultúrát és hagyományokat, valamint jobban megismerjék egymás kulturális értékeit. Az együttműködést a kölcsönös művészeti kiállítások és a közös ösztöndíj programok képviselik. A Japánból érkezett elöljárókat nagyszámú japán diplomáciai delegáció kísérte Herendre. A megnyitót a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek gyönyörű koncertje gazdagította. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában