Balogh Petres Judith

2023.09.19. 16:00

Zalától Amerikáig és vissza: Veszprémbe érkezik a fáradhatatlan, 90 éves magyar írónő +videó

A Veszprémi Evangélikus Gyülekezet Nőegyleti Köre szeptember 20-án 17 órakor látja vendégül Balogh Petres Judith írónőt. Az alkalmon lehetőség lesz életrajzi könyvét megvásárolni, sőt egy tanulságos mesekönyvet is hoz.

Benkő Péter

Balogh Petres Judith kalandos életúttal a háta mögött érkezik Veszprémbe

Forrás: Youtube

Balogh Petres Judith Hévízen született, 11 évesen nyugatra vitte életútja. Amerikába való kivándorlásáig Németországban tanult, majd az USA-ban, az ohiói Kent State Egyetemen szerzett diplomát, és házasságot kötött. Tanított, majd visszatért az egyetemre újabb diplomát szerezni, ez a különleges – visszamaradt vagy épp átlagon felüli adottságú – gyermekek gondozásához adott alapot. 

Később az USA hadügyminisztériumához került, ahonnan útja visszavezette Németországba, egy amerikai bázison tanította az ott állomásozó repülőhadosztály tagjainak gyerekeit, s mint visszaemlékezésében elmondja, ez volt élete legszebb időszaka, érdekes, izgalmas, bár rendkívül fárasztó munkával tele.

Nyaranta visszarepült az USA-ba gyermekeihez, közben beiratkozott a University of Daytonra, itt szerezte harmadik diplomáját. Németországba visszatérve Hanauba helyezték, ahol szintén amerikai katonák gyermekeinek létesített iskolában igazgatóhelyettes, programtervező lett. Alaposan elmélyedt a gyermekpszichológiában, a fejlődéselméletben, tapasztalatot szerzett a visszamaradott és a különösen tehetséges gyerekek oktatásában-nevelésében, az iskolai programtervezésben. 

Nevéhez fűződik az USA-beli Képes Magyar Világhíradó című kiadvány szerkesztése, 13 angol és magyar nyelven megjelent kötetet jegyez. Útban hazafelé – Két kontinensen keresztül című kétkötetes önéletrajti műve két nyelven jelent meg. 

Kilencvenévesen is küldetésem van, szeretném átadni tapasztalataimat 

– fogalmazott a nőegylet vezetőjének, Kapitány Verának a pedagógus-írónő.

Izgalmas személyiséggel találkozhatnak tehát az evangélikus nőegyleti tagok és vendégeik az előadáson. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában