Pueri Cantores

2023.09.28. 08:00

Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó is lesz Veszprémben

Több mint hatszáz gyermek közreműködésével szervez Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót a Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával szeptember 28. és október 1. között.

Veol.hu

Az egész országból érkeznek kórusok Veszprémbe

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szeptember 28-ra várják a hazai és nemzetközi kórusokat, amelyek csütörtökön részt vesznek a találkozóval egy időben megrendezendő Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) nyitó szentmiséjén a Szentháromság téren 18 órától.

Pénteken 19.30 órától ünnepi hangversenyt adnak a kórusok az Árpád-házi Szent Margit-templomban. A hangversenyen közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter vezényletével, továbbá Dankos Attila orgonaművész, Horváthné Csomó Orsolya, Rostetterné Nagy Rita, Rostetter Szilveszter, Jean Henric, a Pueri Cantores Nemzetközi Kórusszövetség elnöke. Az este folyamán elhangzik az In terra pax pályázat győztes műve, Balatoni Sándor azonos című alkotása is. 

Szombaton 9 órakor az énekkarok megkoszorúzzák a Szent Imre-szobrot a belvárosban. Innen a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével végigvonulnak a Kossuth utcán, az Óváros térre, onnan a Vár utcába, majd a Szentháromság térre érnek. Itt a kórusokat köszönti, majd megáldja Udvardy György veszprémi érsek. 10.20 órától az Egri Érseki Fiúkórus és a Prezentációs Nővérek krakkói iskolájának kórusa, majd 11.15 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium lánykara és a Rajeczky Benjámin Ifjúsági Kórusa, illetve a Fráter Schola Viridis énekel a színpadon. Ezzel párhuzamosan 10.15 órától megkezdődik a békeima a Szent Mihály-főszékesegyházban.

Este a Kórusok éjszakája programon találkozhatunk a kórusokkal különböző helyszíneken. Veszprémben a Szent Mihály-főszékesegyházban 17.20 órától a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus ad hangversenyt. A Regina Mundi-templomban a 18 órai szentmisén közreműködnek a veszprémi Padányi Katolikus Iskola énekkarai és testvériskolájuk a Krakkói Prezentációs Nővérek Iskolájának Kórusa. Az Árpád-házi Szent Margit-templomban a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Kórusa énekel az esti szentmisén 18 órától, majd ad rövid hangversenyt. A Magyarok Nagyasszonya-templomban a 18 órai szentmisén szolgál a Budakeszi Prohászka Gimnázium Vegyeskara. A pécsi Szent Mór Vegyeskara a Szent László-templomban énekel az esti 18 órai szentmisén és utána rövid koncertet ad. 

Ezenkívül Várpalotán, Zircen, Felsőörsön, Balatonalmádiban, és Balatonfüreden hallhatjuk az énekkarokat. A várpalotai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a várpalotai Pueri Castelli Kórus és a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Nagykórusa lesz hallható 18 órától. Balatonalmádiban a Szent Imre-templomban a 18 órai szentmisén énekel és mise után koncertezik a győri Czuczor Gergely Gimnázium Vox Angelorum Kórusa. A felsőörsi Szent Mária Magdolna Római Katolikus Prépostsági Templomban 18.30 órakor kezdődik a budapesti Ward Mária Gimnázium Vegyeskarának és a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium Frater Schola Viridis kórusának koncertje. Zircen a ciszterci apátságban koncertezik 17 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Rajeczky Benjámin Ifjúsági Kórusa és Leánykara, valamint a Salzburgi Székesegyház Ifjúsági Kórusa. Balatonfüreden a Krisztus Király-templomban a 18 órai szentmisén az Egri Érseki Fiúkórus is közreműködik. 

Vasárnap 10.30 órakor tartják a Kattárs záró szentmiséjét, amelyet Udvardy György érsek celebrál és az MTVA élőben közvetíti. A kórustalálkozón részt vevők itt szolgálatot teljesítenek, s a több mint hatszáz fiatal – Zemlényi Katica és Erdélyi Ágnes karnagy vezetésével – énekel majd az ünnepi eseményen.

A Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó a Pueri Cantores jegyében esemény valamennyi rendezvénye ingyenes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában