Művészet

2023.10.30. 11:30

Kádár Tibor festőművész emlékkiállítása nyílt meg Herenden

Két éve halt meg Kádár Tibor festőművész. A herendi Pesovár Ernő Művelődési Házban rá emlékeztek családtagjai, tanítványai, tisztelői. A tárlat válogatás olyan művekből, amelyeket eddig még nem állítottak ki.

Balla Emőke

Fotó: Fülöp Ildikó

Kádár Tibor 1946-ban, Kolozsváron született, 1971-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán. 1988-ban családjával elhagyta szülőhazáját, és Magyarországon telepedett le, 1990-ben költözött Veszprémbe feleségével és három gyermekével. 1991-ig a Laczkó Dezső Múzeumban művészettörténész, 1991 után kizárólag a festészetre koncentrált, tanítással foglalkozott. 2004-től a herendi Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola igazgatója volt, részt vett a termékfejlesztésben, az új motívumok létrehozásában. A Herendi Képzőművészeti Alkotóműhely – később Herendi Vizuális Műhely – 1999-ben alakult, hat bátor festő jelentkezett Kádár Tibor „Ki szeretne művészeti festést tanulni?" című felhívására.

A kiállítást megnyitó Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány kuratórium elnöke beszélt Kádár Tibor és a Herendi Vizuális Műhely kapcsolatáról, a festőművész Herendhez való kötődéséről és felidézett néhány mozaikot Kádár Tibor életéből.

Szólt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa évében Kádár Tibor festőművész emlékműtermében Kádár Stúdió Galéria nyílt. A festőművész fél évszázados életművéből láthatunk válogatást a falakon. A tanítványokkal való kapcsolatáról Kádár Tibort idézte egy korábbi interjúból: „Próbáltam szigorú iskolát indítani, de nem lehet, sőt nem is kell. Ez örömfestés, ezek az emberek óriási energiával, örömmel festenek, megtanítottam őket nemcsak nézni, hanem látni. Mindenkinek meghagytam a saját stílusát, nem akartam kis Kádár Tiborokat képezni.” Megemlítette, hogy Banner Zoltán egy monográfiát írt róla, amelyben így fogalmazott: „Kádár Tibor azok közé a jelentős magyar művészek közé tartozik, akik az emberi lényeg: a Lélek mindenek fölötti hatalmának a védelmére szerződtek.” 

A herendi kiállításon közreműködött Kövi Szabolcs fuvolaművész, zenész, zeneszerző, aki a megnyitó után mindenszenteki gyertyafényes koncertet adott. A művelődési ház megtelt érdeklődőkkel, mind a kiállítás, mind a koncert nagyon sok látogatót vonzott, nemcsak a városból, de távolabbról is. Bati János, a művelődési ház igazgatója ezúttal is megtalálta azokat a programokat, amelyre sokan kíváncsiak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában