Kiállítás a pápai városházán

2023.11.30. 10:00

Harmincéves a Győry-gyűjtemény

Ízelítő a 30 éves Győry-gyűjtemény anyagából címmel nyílt kiállítás a pápai városházán. Győry Endréné több évtizedet felölelő gyűjteménye több mint tizenkétezer darabból áll, ennek egy szűk keresztmetszetét állították ki a tárlókban.

Haraszti Gábor

Győry Endréné (középen) gyűjtőszenvedélye több mint hat évtizede tart

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Győry-gyűjtemény Győry Endréné nyugalmazott technikatanár, néprajzi gyűjtő sokéves gyűjtőmunkájának eredményeként jött létre. Éva néni a pápai Ipari Leányiskola növendéke volt, a népi kultúra iránti érdeklődése már itt kialakult. A diákévek után a gyűjtőmunka 1957-ben kezdődött a vidék kerámia-anyagának felkutatásával, majd a családi házának padlása szépen lassan megtelt. 1998-ban Pápa Város Díszoklevele elismerést kapott az „értékőrző néprajzi gyűjtemény létrehozásáért”. 

A több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként létrejött állományt Pápa városa két ütemben vásárolta meg, a közel tízezer tárgyat előbb a Hollósy Galériában helyezték el, majd a Gróf Esterházy Károly Múzeum gondozásába került. Anyagából egy-egy adott témához kapcsolódóan 1971 óra rendeznek időszaki kiállításokat. A mostanit Méri Edina, a Gróf Esterházy Károly Múzeum szakmai vezetője és Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, utóbbi úgy fogalmazott, az elmúlt évtizedekben összegyűlt tárgyi emlékek nagyon becsesek és értékesek a városnak, annak lakóinak és a környékbelieknek.

Éva néni elmondta, nagyon hálás mindazoknak, akik kitalálták, támogatták a kiállítás létrejöttét. – A tárlókban egyrészt az emberélet fordulópontjairól emlékeztünk meg, de helyet kaptak a népi vallásosság tárgyi emlékei, népi kerámiák és a polgári életmód kiegészítői is. A kiállítás érdekessége egy több mint száz éves tükörkendő és egy 18. századi magyar vert csipkés halottas lepedő – mesélte Éva néni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában