Kultúrnap Márkón

2024.01.25. 18:00

Két kiállítás, sok párhuzam

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt nemrég két kiállítás Márkón. A Szabadságról című, Kertész Imréről szóló tablókiállítás és a Szeretet több a hitnél – Pilinszky 100 című tárlatok a Kertész Imre Intézetnek köszönhetően kerültek Márkóra. A kiállításokat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány hozta létre.

Benkő Péter

Fotó: Kulturális központ

Az első tárlat a Nobel-díjas Kertész Imre író életútját mutatja be máig érvényes üzenetein keresztül. A kiállítás anyaga a kéziratok és fényképek mellett Kertész szépprózai műveiből, naplófeljegyzéseiből és nyilatkozataiból válogat. A tárlat főbb témakörei a szabadság és valóság, a túlélés és önmegértés, az egyén, a sors és a történelem viszonya, a tudás és felelősség, a remény és szeretet. Megidézi az auschwitzi túlélő tapasztalatait éppúgy, mint az Európa nyomasztó örökségét kíméletlenül elemző, és hazánk, kultúránk jövőjéért aggódó magyar író gondolatait is.

Fotó: Kulturális központ

A Pilinszky-kiállítás nem hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti példaképet nyújt, hanem a költő életművét és legfontosabb, mindannyiunkat érintő témáit mutatja be, mint Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés, a koncentrációs táborok botránya, a megváltásra váró bűn. A válogatott versidézetek és a kevésbé ismert prózai szövegek a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek, emlékezetesek.

Fotó: Kulturális központ

A kiállítások az Orsetti Péter Kulturális Központban tekinthetők meg az intézmény munkatársának tájékoztatása és a tervek szerint február 17-ig, hétfőn és csütörtökön 15-18 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában