Történetek főzésről, szerelemről, irodalomról

2024.02.19. 14:00

Műhelytitkokra is fény derült Dragomán György és Szabó T. Anna pápai estjén

Dragomán György író és felesége, Szabó T. Anna költő volt a vendége a Jókai Mór Városi Könyvtárnak. Közös estjükön személyes és kitalált történeteikkel keresték az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, miközben műhelytitkokra is fény derült.

Haraszti Gábor

Szabó T. Anna és Dragomán György 35 éve szeretik egymást

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az író házaspárt a Házasság hete alkalmából hívták meg a könyvtárba. Szabó T. Anna harminc éve van a költői pályán, ebből az alkalomból jelent meg legutóbbi verseskötete Vagyok címmel, amely válogatott és új verseket is tartalmaz. A líra mellett a novellán és drámán át a gyerekkönyvig sokfélét írt, mégis mindig új válaszokat keres a kérdésre – ahogy Dragomán György prózaíróként szintén. Dragomán György író, műfordító legnépszerűbb könyvei közé tartozik A fehér király és a Máglya. Első, hatalmas sikert aratott irodalmi szakácskönyve, a Főzőskönyv után a folytatás Adjuk meg a módját! címmel jelent meg, újabb receptekkel és irodalmi szövegekkel.

,,Főzést tervezgetni szinte jobb, mint főzni, evésre emlékezni szinte jobb, mint enni" – így kezdődik Dragomán György új könyve. – Amikor le kellett zárni a Főzőskönyv kéziratát, nagyon bántam, hogy nem fért bele minden, bántam, hogy nem sikerült sehogy sem megírni mondjuk a bárányflekkent, az ájult imámot, a pörköltet, a narancssalátát. Ebben a kötetben végre benne vannak – írja a szerző.

A kötetben családi történeteket, hol vicces, hol szívbe markoló novellákat, irodalmi szemelvényeket és persze jobbnál jobb recepteket olvashatunk, megtudhatjuk, mi közük a druidáknak a padlizsánhoz, az omlettnek a jazzhez, a durumlisztnek a bronzhoz, a burgonyának az obszidiánhoz, mitől marad zamatos a csirkés szendvics, hogy főznek rizottót a szerelmesek, mivel dobjuk fel a vaníliafagylaltot és mivel a krumplipürét, miért érdemes negyedórán át enni egyetlen almát. A jó hangulatú, kötetlen beszélgetés során a főzés mellett irodalomról, házasságról és a családról is szó esett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában