Irodalom, koncertek, borok

2024.03.25. 14:00

Hamvas-napokat rendeztek Balatonfüreden (galéria)

Újra megidézték Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát. Idén egy szerzeményét izlandi nyelven olvasták fel a Tagore sétányon lévő emlékhelyénél, majd szerveztek koncertet, kötetbemutatót és az elmaradhatatlan Koloska-völgyi zarándoklatot is.

Kovács Erika

A március 22–23. közötti Hamvas-napokon a fiatalon elhunyt költőről, Sziveri Jánosról is megemlékeztek Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármester és több képviselő részvételével. A Hamvas-napok a hagyományos ráolvasással kezdődött, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvasták rá az író Fák című esszéjének egy részletét. 

Újra megidézték Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát
Újra megidézték Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát
Fotó: Hamvas Béla Asztaltársaság/Szente Benjamin

A szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság hosszú évek óta ezzel a rítussal igyekszik felhívni a figyelmet a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra. Majd Sziveri Jánosról, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotójáról emlékeztek meg. Az 1990-ben, 36 évesen elhunyt költő, drámaíró, szerkesztő műveivel és szuggesztív egyéniségével egyaránt kitűnt kortársai közül. Három évig volt főszerkesztője az újvidéki Új Symposion irodalmi folyóiratnak. Költészetének egyik alapkérdése mindvégig az önmeghatározás, vagyis személyiségének és költészetének mibenléte volt. Erősen szenvedett a kicsinyes és korlátok közé szorított létezéstől, a szűk perspektíváktól, az értelmetlenség és reménytelenség tudatától. Legendás alakját ezúttal alkotótársai (Ladányi István, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Zalán Tibor) elevenítik majd fel egy kerekasztal-beszélgetésben. Az esten a Szabadkáról érkező Bakos Árpád és együttese meg is szólaltatja Sziveri verseit.

Újra megidézték Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát
Újra megidézték Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát
Fotó: Hamvas Béla Asztaltársaság/Szente Benjamin

A nap a Figula Pincészetben zárult, ahol Ambrus Lajos író beszélgetett Andrási László somlói kézműves borásszal, majd kínálták is a finom nedűket, amihez Bakos Árpád és együttese adott lélekmelengető koncertet.

A színes és gazdag program március 23-án, szombaton kezdődött, amikor Szarvas József színész vezetésével séta indult a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehetett koccintani. A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a Humor és derű a hamvasi létszemléletben címmel meghirdetett meghívásos esszépályázat eredményét hozták nyilvánosságra, majd kötetbemutatót rendeztek. – Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai című tanulmánykötetet mutatjuk be, amely Hamvas intellektuális előképeit, a rá nagy hatást gyakorló szerzőket és írásokat, illetve fordításait tárja fel és értelmezi filológiai, valamint eszmetörténeti megközelítésben. Impozáns a szerzői gárda, keletkutató, vallástörténész, filozófus, történész, költők, írók elemzéseit tartalmazza a kötet – mondta Cserép László, a Hamvas-napok szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában