Egyedül nem megy!

2024.03.25. 09:00

„Mi szép a mi föladatunk” a játékszínben

Könnyen lehet, hogy még a művészetkedvelők között is akadnak olyanok, akik ódzkodnak attól, hogy beüljenek egy verses színházi estre. Talán negatív tapasztalataik okán látatlanban megelőlegezik a produkciónak, hogy az minden bizonnyal álmosítóan statikus vagy éppen émelyítően pátoszos lesz. A Veszprémi Petőfi Színház előadása látványosan rácáfol ezekre az előítéletekre.

Hankó András

Módri Györgyi és Kőrösi Csaba mindjárt az elején Sándor György halhatatlan, Ripacsok című filmjének ikonikus légnadrágjelenetét adja elő. Bohócorrot feltéve, mert ez illik legjobban a szellemes, pikáns szövegű dalhoz, amely hatásvadász könnyzacskó-nyomogatás nélkül csal könnyet a hallgatóság szemébe. Egyedül nem megy... Azután jön Petőfi Sándor Színészdala, amelytől az előadás a címét kölcsönözte. Ennél szebben és a szó nemes értelmében egyszerűbben valószínűleg senki és semmi nem fogalmazta meg a színészlét értelmét. Önmagában már ezért a költeményért és a tolmácsolásáért is érdemes lenne jegyet váltani az előadásra. Azután jönnek sorban a magyar irodalom állócsillagai. Radnóti Miklós, Weöres Sándor, József Attila, Tóth Árpád és még sokan mások. Úgy telik el az egy és negyed óra, hogy szinte észre sem vesszük. Most jöhetne a fordulat, hogy szívesen hallgattuk volna még akármeddig. De nem. Ez így kerek, befogadható. Így nem fordul át a jó szándék didaktikus erőlködésbe-erőltetésbe.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Ez különben se illene a két színművészhez, Módri Györgyihez és a nemrégiben Jászai Mari-díjjal kitüntetett Kőrösi Csabához, akiktől távol áll mindenféle manír. Összeszokott páros. Pont, mint a Ripacsokban Salamon és Stock. Annyi különbséggel, hogy egyikük nem akolbólította ki a másikat egy harmadik kedvéért, a karriercsinálás reményében. Hogy aztán a keserves csalódások után, a „mi egymás nélkül annyit érünk, mint egy fél nadrág” igazságát felismerve végül újra a bohókás ruhadarabban összezárva toporogjanak. Ezt a vargabetűt nem írták le. Ehelyett három és fél évtizede együtt tolmácsolják a géniuszok gondolatait nemcsak a színházban, hanem az utcán, a tereken és persze a Versbuszon. Ha esik, ha fúj, ha hét ágra süt a nap. Mindenkinek, szeretettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában